Volledig scherm
Wessel Haverkamp (17) is klaar voor zijn zwemmarathon. © Jan Ruland van den Brink

Monstertocht 17-jarige zwemmer Wessel door centrum Doetinchem

ULFT/DOESBURG - De spanning neemt toe bij Wessel Haverkamp (17) uit Zevenaar. Zondag stapt hij rond 08.00 uur in Ulft het water in om 25 kilometer te zwemmen. Dat doet hij in het bijzijn van zijn ouders en vriendin. Zijn vader vergezelt hem op de eerste kilometers in een kajak.

De vwo 6-leerling van het Liemers College passeert rond 12.30-13.00 uur de Handelskade in het centrum van Doetinchem. Even daarvoor is een bootje met daarop Marc de Weijer en Antoine Stoetman bij hem aangesloten. De Weijer is zwemtrainer van het Arnhemse ESCA, de club van Haverkamp. Stoetman is een ervaren ambulancebroeder en kan in geval van nood ingrijpen of tips geven. 

Een half uurtje later kunnen de mensen hem zien aankomen vanaf het fietspad langs de Oude IJssel net buiten Doetinchem, ter hoogte van de Barlhammerweg. Haverkamp: ,,Kom vooral kijken en mij aanmoedigen.”

Aankomst tussen 16.00 en 17.00 uur 

De passage van de brug bij Laag-Keppel staat gepland rond 14.30-15.00 uur. Bij de brug over de Oude IJssel bij Hoog-Keppel (15.00 - 15.30 uur) zal Haverkamp even uitrusten, alvorens hij zijn tocht voortzet richting Doesburg, waar hij tussen 16.00 en 17.00 uur hoopt aan te komen. ,,Ik ben benieuwd hoe de laatste kilometers zijn. Vorige week zwom ik 15 kilometer en daarna waren de spieren wat stijfjes. Ik was vermoeid, maar echt spierpijn had ik niet”, vertelt de tiener.

Haverkamp hoopt met zijn monstertocht een Liemers College Award in de wacht te slepen. Tevens zamelt hij geld in voor vijf vwo 5-leerlingen, die volgend jaar huisjes bouwen voor de allerarmsten in Guatamala. De teller staat inmiddels op ruim 700 euro. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Doetinchem