Na tien jaar eindelijk duidelijkheid: Armeens gezin mag blijven in Doetinchem

DOETINCHEM - Het Armeense gezin met twee kinderen van 12 en 6 jaar dat woont in Doetinchem en met uitzetting werd bedreigd, mag in Nederland blijven. 

,,De advocaat bracht ons vrijdagmorgen het goede nieuws”, zegt Henk Dijk van de Protestantse Gemeente Doetinchem, de kerk die zich bekommerde om het gezin. ,,We hebben lang op het bericht moeten wachten. Terwijl andere gezinnen, zoals pas nog in Lintelo, hoorden dat ze mogen blijven, hoorden wij niets. Maar nu kan er feest worden gevierd.”

Tien jaar in Nederland

Het gezin waar het om gaat bestaat naast de twee kinderen uit de vader, de moeder, de oma en haar zus. Ze verblijven al tien jaar in Nederland en het dochtertje is in Nederland geboren. ,,Sinds 2,5 jaar woont de familie in Doetinchem”, zegt Dijk. ,,Via Sité konden we een woning huren in de buurt van het zwembad. Daarvoor hebben ze in Ter Apel, Musselkanaal, Groningen, Delft, Utrecht en Emmen gewoond.” 

Wethouder Jorik Huizinga heeft de familie direct bezocht. ,,En welkom geheten”, zegt Huizinga. ,,Ik zag de emotie en opluchting.” 

Kinderpardon

In december 2018 werd bekend dat er in de Achterhoek drie families - alle van Armeense afkomst - zijn die met uitzetting werden bedreigd. Eind januari kwam naar buiten dat de regering overging tot een kinderpardon. Daarna begon het lange wachten. Een familie in Zelhem kreeg als eerste te horen dat ze mochten blijven. Drie weken geleden kreeg het gezin met twee kinderen uit Lintelo dezelfde boodschap

Voor het Armeense gezin in Doetinchem wordt een feest - met een barbecue en muziek - georganiseerd. Dat wordt 4 oktober gehouden in de kerk De Wingerd op De Huet. 

Volledig scherm
Nederlands paspoort, ter illustratie. © SXC
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Gebak en worstenbroodjes als bedankje voor inzet agenten tegen geweldsexplosie in Doetinchem
    VIDEO

    Gebak en worsten­brood­jes als bedankje voor inzet agenten tegen geweldsex­plo­sie in Doetinchem

    DOETINCHEM - Het is hun werk. Natuurlijk. Toch wilden de raadsleden van Doetinchem met gebak en worstenbroodjes een blijk van waardering tonen aan de politiemensen die afgelopen weekeinde 's nachts in de weer waren. Een grote groep agenten moest in de nacht van zaterdag op zondag een losgeslagen vechtersbende in het centrum van Doetinchem weer in het gareel krijgen. Dat lukte. Maar niet zonder slag of stoot.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem