Volledig scherm
Joints. Foto ter illustratie. © ANP

Nieuwe kansen, nieuwe prijzen bij procedure tweede coffeeshop Doetinchem

DOETINCHEM - Mocht de gemeente Doetinchem op zoek gaan naar een uitbater voor een tweede coffeeshop in de stad, dan wordt een nieuwe procedure gestart. Dat betekent in dat geval ‘nieuwe kansen, nieuwe prijzen’ voor gegadigden die brood zien in de - doorgaans lucratieve - handel. 

Of deze nieuwe procedure er komt, hangt af van de beslissing van de Raad van State over 't Rotterdammertje. Deze coffeeshop aan de Varsseveldseweg werd in maart 2017 gesloten op last van de gemeente Doetinchem. Exploitant Jan van der Heijden zou zakelijke banden hebben met de pandeigenaar, die een criminele achtergrond zou hebben. 

Eerder gaf de rechter in Arnhem de gemeente gelijk. Van der Heijden stapte daarna naar de Raad van State. De zaak kwam 25 juli voor in Den Haag. Tot dusverre is er geen uitspraak. Pas als ook de Raad van State de gemeente gelijk geeft, start Doetinchem de procedure voor een tweede coffeeshop die de plek van ‘t Rotterdammertje zal innemen. 

Diamond

Deze week werd bekend dat Diamond, de op dit moment enige coffeeshop in Doetinchem die al bijna dertig jaar aan de Huber Noodtstraat zit, waarschijnlijk ook  de komende vijf jaar wiet mag verkopen. Voorheen was het zo dat de gunning zonder slag of stoot werd verlengd.

Maar na een uitspraak van de Raad van State over ‘schaarse vergunningen’ ging de gemeente over tot een openbare aanbesteding. Dat moest omdat de gedoogvergunning voor Diamond 1 september van dit jaar verliep.

22 aanvragen

Quote

Het is niet zo dat Baron of the Town en Charr Onderne­ming nu automa­tisch doorschui­ven als gegadigden om 't Rotterdam­mer­tje te vervangen

De openbare aanbesteding had tot gevolg dat er al voor de zomer 22 aanvragen - waaronder Diamond - voor de exploitatie van een coffeeshop binnenkwamen bij de gemeente. Een van de criteria was dat de aanvrager ook een beschikbaar pand had, in of rond het centrum. Uiteindelijk bleken maar drie aanvragen aan alle eisen te voldoen.

Tussen deze drie - naast Diamond ook eetgelegenheid Baron of the Town en Charr Onderneming uit Amersfoort - is geloot in bijzijn van een notaris. Diamond kwam er als gelukkige uit en mag, na te zijn doorgelicht, waarschijnlijk verder. Dat doorlichten via de Wet Bibop duurt waarschijnlijk dit hele najaar.

Het is niet zo dat Baron of the Town en Charr Onderneming nu automatisch doorschuiven als gegadigden om 't Rotterdammertje te vervangen. ,,Er volgt een nieuwe gunningsprocedure waarvoor deze twee - als ze willen - zich opnieuw moeten melden", zegt een woordvoerder van de gemeente Doetinchem. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Doetinchem