Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Thinkstock

‘Opruimen vaten Rutgers Milieu aan Voltastraat kan miljoen of meer kosten’

DOETINCHEM - De 857 vaten met brandblusschuim die staan op een terrein aan de Voltastraat in Doetinchem zijn geen direct gevaar voor de volksgezondheid. Wel gaat het zo een miljoen euro kosten om de vaten met daarin PFOS op te ruimen.

,,PFOS is pas gevaarlijk als iemand het binnenkrijgt", zegt Hans Slenders, adviseur van Arcadis en betrokken bij Expertisecentrum PFAS. ,,Een financieel risico is er wel. De kosten van opruimen kunnen wel oplopen tot een miljoen euro of meer.”

Slenders geldt als expert op het terrein van PFAS, dat inmiddels in één adem wordt genoemd met stikstof. PFAS zijn giftige, niet afbreekbare stoffen die onder meer zitten in anti-aanbakpannen, regenkleding maar ook in brandblusschuim. Ze zijn op diverse plekken in Nederland in de grond beland. Tot een half jaar geleden had niemand het over PFAS, sinds kort beheerst de stof - die mogelijk kankerverwekkend is - het nieuws. 

Quote

PFOS is pas gevaarlijk als iemand het binnen­krijgt

Hans Slenders, adviseur Arcadis
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Doetinchem