Volledig scherm
De 13 appartementen en 8 woningen aan de Hofstraat (hoek Kennedylaan) in Doetinchem. © Site Woondiensten

Sité Woondiensten bouwt 74 woningen in Doetinchem en Drempt

DOETINCHEM - Sité Woondiensten bouwt 33 huurwoningen aan de Hofstraat en de Kennedylaan. Eerder werden hier respectievelijk 12 en 10 woningen gesloopt. In Drempt worden 41 woningen gesloopt en herbouwd.

Aan de Hofstraat (op de hoek met de Kennedylaan) verrijst een wooncomplex van drie etages hoog met daarin dertien appartementen. Daarnaast komen er acht nul-op-de-meterwoningen, huizen waar door onder meer zonnepanelen de benodigde energie zelf wordt opgewekt.

De grond ligt sinds begin 2019 braak, nadat hier twaalf woningen - die dateerden uit 1913 - zijn afgebroken. Renovatie van de oude woningen zou net zoveel kosten als nieuwbouw. Bijzonder was dat tot sloop is besloten door Sité na overleg met de bewoners.

Terugkeren mogelijk

Een zelfde procedure werd gevolgd met de bewoners van de tien woningen en een winkel aan de Kennedylaan, waarna ook hier werd besloten tot sloop. Hier worden twaalf woningen gebouwd. De bewoners van de totaal 22 gesloopte woningen kregen onderdak elders in Doetinchem. Sité sprak met hen af dat ze, als ze dat wilden, terug zouden keren naar hun oorspronkelijke woonplek.

,,De ervaring leert dat weinig mensen daar uiteindelijk gebruik van maken", zegt Els Birkenhäger, bestuurder van Sité. ,,Maar in dit geval keren bewoners van zeven huizen terug. Onder hen twee bewoners die veertig jaar naast elkaar aan de Hofstraat hebben gewoond. Die zijn ook dadelijk op dezelfde plek weer naaste buren.''

Gasvrij

De woningen zijn levensloopbestendig, wat betekent dat alle voorzieningen op de begane grond zijn. De bewoners die in een nul-op-de-meterwoning krijgen, worden één jaar lang begeleid door een energiecoach. Dit om de bewoners te leren hoe ze energiezuinig kunnen wonen. De huizen zijn allemaal gasvrij. Koken gebeurt op elektra. De eerste palen zijn inmiddels geslagen. Verwacht wordt dat de 33 nieuwe huurwoningen eind 2020 worden opgeleverd.

Jaren-dertig-stijl

In nieuwbouwwijk Wijnbergen bouwt Sité negentien energiezuinige huurwoningen die worden opgetrokken in jaren 30-stijl. Deze huizen worden na de zomer opgeleverd.

Sité wil nog meer huurwoningen in Doetinchem bouwen de komende tijd. ,,Daarover zijn we in gesprek met de gemeente en grondeigenaren", zegt Birkenhäger. In Voor-Drempt sloopt Sité 41 huizen. Daarvoor worden in twee fasen 41 levensloopbestendige woningen teruggebouwd.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Doetinchem