Volledig scherm
De melding op de website van Bronckhorst. © bronckhorst.nl

Sites Achterhoekse gemeenten blijven op slot tegen hackers

DOETINCHEM/ AALTEN - De websites van de gemeenten Doetinchem, Aalten, Oude IJsselstreek en Doesburg blijven ook dit weekeinde deels ‘op slot’ staan.  Dit om te voorkomen dat hackers met informatie aan de haal gaan. 

Er is een beveiligingslek in het toegangsportaal Citrix, waardoor de gemeentelijke systemen momenteel zeer gevoelig zijn voor een cyberaanval. 

De gemeenten Doetinchem, Oude IJsselstreek, Aalten en Doesburg zijn qua ICT aan elkaar verbonden. Een team van de vier gemeenten is vrijdag bezig geweest te onderzoeken of de sites in de loop van de middag in de lucht zouden kunnen. 

Citrix-lek

,,De situatie blijft komend weekend naar verwachting onveranderd", zegt een woordvoerder van de gemeente Doetinchem. ,,Het advies vanuit de Informatie Beveiligingsdienst (IBD) en het Nationaal Cyber Security Centrum is niet gewijzigd en er is nog geen oplossing voor het Citrix-lek. Maandagmiddag wordt de situatie opnieuw beoordeeld.”

In de praktijk betekent dat onder meer dat inschrijfformulieren op de sites voorlopig niet kunnen worden gebruikt. 

De problemen gelden ook voor Bronckhorst. Winterswijk nam donderdag al de maatregel om delen van de website ontoegankelijk te maken, om zo de cyberaanvallen te voorkomen.

De maatregel volgt nadat hackers het computersysteem van de gemeente Zutphen hadden gekraakt, afgelopen week. Inmiddels is bekend dat sites van nog zo’n tweehonderd bedrijven, instellingen en gemeenten gevaar lopen als gevolg van het beveiligingslek in de Citrix-software.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem