Volledig scherm
Het Slingeland Ziekenhuis. © Jan Ruland van den Brink

Slimme sensoren Slingeland Ziekenhuis checken gezondheid tientallen patiënten

DOETINCHEM - Tientallen patiënten op de afdelingen Neurologie en Vaatchirurgie van het Slingeland Ziekenhuis krijgen te maken met sensoren die hun gezondheid op de voet volgen.

Met de zogenoemde slimme sensoren wil het ziekenhuis onderzoeken of het een eventuele achteruitgang van gezondheid sneller in beeld kan brengen. Het gaat om een proef van acht tot tien weken. Patiënten krijgen vier verschillende sensoren. Eén sensor komt met een armband op de arm. Deze meet continu ademhaling, hartslag en huidtemperatuur. Een bedsensor meet de draaiingen van de patiënt in bed en de slaapkwaliteit. De twee andere sensoren meten de bloeddruk en het zuurstofgehalte in het bloed. Deze twee heeft de patiënt niet continu om.

Drie metingen per dag

Verpleegkundigen kunnen de gegevens zien via een smartphone. Ook is de informatie zichtbaar in het elektronisch patiëntendossier en via een scherm op een centrale plek op de afdeling. Verpleegkundigen zijn gewend om drie keer per dag metingen te doen om de gezondheid van de patiënten te checken. Dat doen ze tijdens de proef ook, om de uitkomsten te vergelijken. De verwachting is dat voortaan sneller ingegrepen kan worden om de patiënt te helpen.

Het gebruik van nieuwe technieken is volgens het ziekenhuis nodig om de toenemende zorgvraag op te vangen. In de regio wonen steeds meer ouderen, die gemiddeld ook nog ouder worden. Verder dreigt op termijn een personeelstekort bij de Achterhoekse ziekenhuizen en zorginstellingen. De verwachting is dat de sensortechnologie in de toekomst ook thuis te gebruiken is, zodat patiënten eerder naar huis kunnen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Doetinchem