Slipjacht: ‘Puur genieten van samenspel tussen mens, dier en natuur’

videoDOETINCHEM - Wat er zo mooi is aan een slipjacht? ,,Het samenspel tussen mens, dier en natuur”, zegt David Kroes, één van de ruiters van Jachtvereniging Soestdijk. Die hield zaterdag een slipjacht in de omgeving van Hummelo, Keppel en Doetinchem.

,,De samenwerking tussen de honden en de ruiters te paard, terwijl je door de spectaculaire natuur rijdt, dat is puur genieten.”

Tijdens de slipjacht volgden de 35 ruiters en amazones een meute van 24 honden, die achter een met een sleep getrokken geurspoor aan ‘joegen’. De honden, Kerry Beagles, zijn door de jachtvereniging zelf gefokt, speciaal voor de slipjachten. Start en finish van de ongeveer 28 kilometer lange tocht was in Hummelo en daarna voerde deze onder meer door de Kruisbergse Bossen, over verschillende landerijen en de openbare weg.

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
35 ruiters en amazones volgden een meute van 24 honden. © Theo Kock Persfotografie

Jonkheer Floris

In de middag werd gepauzeerd bij Kasteel de Kelder in Doetinchem, waar genoten werd van een borrel en belegde broodjes. Het was de eerste keer dat de Jachtvereniging Soestdijk het kasteel aandeed sinds het overlijden van jonkheer Floris Beelaerts van Blokland in oktober vorig jaar. Voor de jonkheer was de komst van de ruiters en amazones op hun paarden en de meute honden een jaarlijks hoogtepunt. De slipjacht stond dan ook grotendeels in het teken van jonkheer Floris.

Voor het kasteel hielden leden van de jachtvereniging een muziekhulde voor de overleden jonkheer. Broer Pieter Beelaerts van Blokland zei dat de jachtvereniging tot in lengte der jaren welkom blijft bij het kasteel. 

Volledig scherm
© Theo Kock Persfotografie
Volledig scherm
© Theo Kock Persfotografie

In samenwerking met indebuurt Doetinchem