Volledig scherm
De hoofdingang van De Kruisberg. © Jan Ruland van den Brink

Tijdelijke invulling Kruisberg met lokale ondernemers

DOETINCHEM - Door plek te bieden aan lokale ondernemers uit Doetinchem en omgeving wordt gezorgd voor een tijdelijke invulling van De Kruisberg. Het rijksmonument, eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf, staat leeg sinds voorjaar 2017 nadat de laatste asielzoekers waren vertrokken.

De Kruisberg, tot 2012 gevangenis, komt te koop te staan. Daarbij gaat het om 25 hectare grond met opstallen waaronder het monumentale deel (de oudbouw) en de recente gevangenis (nieuwbouw). Het Rijksvastgoedbedrijf wil alles overdoen aan één koper. De buurt mag daarover meepraten omdat ze zich uiteindelijk tolerant toonde toen het in mei 2014 werd overvallen met de boodschap dat hier een asielzoekerscentrum kwam. 

Warrior Bootcamp

Een voor de hand liggende kans op verkoop lijkt aan een mogelijke projectontwikkelaar die De Kruisberg wil omtoveren tot een wooncomplex. Probleem is dat - vanwege de regionale afspraken over bevolkingskrimp - Doetinchem slechts een beperkt aantal woningen mag bouwen. Daarbij is het aan de gemeente waar dit beperkte aantal te (laten) bouwen.

,,Er zijn gesprekken hierover tussen het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Doetinchem'', zegt  Suzanne ter Harmsel. ,,Maar zolang dit niet zijn afgerond en er ook geen andere geschikte koper is, kiezen we nu voor tijdelijke invulling.'' Ter Harmsel, specialist in het ontwikkelen van lege stadsdelen, is ingehuurd om De Kruisberg tijdelijk nieuw leven in te blazen. Eerder zorgde ze voor invulling van De Koepel in Arnhem en een oud winkelgebied in Rotterdam.

Twee huurders zijn er al op De Kruisberg: de Warrior Bootcamp Club die onder meer outdoor fitness aanbiedt en sociaal ondernemer Katapult & Co. Volgens Harmsel moet De Kruisberg een hotspot qua bedrijvigheid worden, maar dan moet ze wel de concurrentie aan met bijvoorbeeld De Steck (de oude bibliotheek in het stadscentrum). ,,Ik zie dat niet als concurrentie'', zegt Ter Harmsel. ,,De Kruisberg en de omgeving zijn zo uniek dat ze een aanvulling zijn op de stad.''

Poolse werknemers

Kort nadat het asielzoekerscentrum sloot voorjaar 2017 had het Rijksvastgoedbedrijf het monument deels (met name de nieuwbouw) kunnen verhuren of verkopen aan uitzendorganisatie Fides. Die wilde er vijftig Poolse werknemers onder brengen. De buurt wilde dat niet en daarom ging de verkoop niet door. 

Bedrijven die zich er nu vestigen moeten zich ervan bewust zijn dat het tijdelijk is. ,,Bij verkoop moeten ze weg'', zegt Ter Harmsel. ,,Dat kan na één jaar zijn, drie jaar of tien jaar. Maar het kan ook zijn dat de invulling met kleine ondernemingen zo succesvol is dat dat een definitieve invulling wordt. Alles ligt open de komende periode.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Doetinchem