Volledig scherm
PREMIUM
Annette Bronsvoort, burgemeester Oost Gelre, en VNOG-directeur Diemer Kransen bij een bluswagen in de kazeren Lichtenvoorde. © Theo Kock

Verlies van bluswagens splijt de Achterhoek

DOETINCHEM/ AALTEN - Het plan om de Achterhoekse brandweer 9 van de 32 bluswagens in te laten leveren splijt de Achterhoek. De burgemeesters van Aalten, Berkelland en Montferland zijn daar tegen, al dan niet onder druk van de gemeenteraad.

Maar in Doetinchem en Oost Gelre vinden de burgemeesters dat de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) niet anders kan.

Om alle bluswagens in de Achterhoek te houden zijn jaarlijks miljoenen extra nodig van de 22 gemeenten binnen de veiligheidsregio. Het bestuur van de VNOG, met daarin de burgemeesters van de deelnemende gemeenten, neemt woensdag een besluit over de plannen.

De Aaltense burgemeester Anton Stapelkamp is faliekant tegen en noemt de voorstellen ‘onacceptabel’. Volgens hem wordt het onveiliger in de Achterhoek door de voorgestelde inkrimping en komt er meer werkdruk voor de brandweervrijwilligers. Dat is onverantwoord, stelt hij. De posten in Aalten en Dinxperlo verliezen elk een bluswagen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Doetinchem