Volledig scherm
Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede op archiefbeeld. © Herman Stöver

Vijf ziekenhuizen in de regio doen mee aan staking

ARNHEM - Verpleegkundigen in ziekenhuizen in Ede, Arnhem, Doetinchem, Winterswijk en Tiel doen mee aan de landelijk actie op woensdag 20 november. Ook revalidatiecentrum Klimmendaal in Arnhem heeft zich aangemeld. Dat heeft vakbond FNV vrijdag bekendgemaakt. 

De zorginstellingen gaan op die dag een zondagdienst draaien. Dat betekent dat alleen spoedeisende hulp wordt geboden. Ook al geplande behandelingen voor kanker en die met kinderen gaan door.

De rest van de geplande behandelingen zal worden afgebeld. Niet eerder heeft ziekenhuispersoneel op zo grote schaal actiegevoerd. Medewerkers voeren actie voor een hoger salaris en verlaging van de werkdruk.  

Andere cao

Het gaat om Rivierenland in Tiel, Gelderse Vallei in Ede, Rijnstate in Arnhem, Slingeland in Doetinchem en Koningin Beatrix in Winterswijk. Of de andere ziekenhuizen en revalidatiecentra in de regio zich hier nog bij aansluiten is nog onduidelijk. 

Nu doet al meer dan de helft van de algemene ziekenhuizen in Nederland mee aan de actie, aldus vakbond FNV. Medewerkers van universitaire ziekenhuizen, zoals het Radboudumc in Nijmegen, gaan sowieso geen actie voeren. Zij hebben een andere cao.  

In samenwerking met indebuurt Doetinchem