Volledig scherm
De Aziatische duizendknoop. Foto ter illustratie. © Getty Images

Waterschap Rijn en IJssel krijgt steun bij bestrijding van exoten

DOETINCHEM - Exoten zitten delen van de Achterhoekse natuur behoorlijk in de weg. Het Waterschap Rijn en IJssel krijgt 50.000 euro provinciale subsidie voor de bestrijding van deze planten, die normaal niet in de Achterhoek thuis horen.

In dit geval gaat het om drie exoten: de reuzenberenklauw, de reuzenbalsemien en Aziatische duizendknoop. Het waterschap heeft het geld gekregen om onderzoek te doen naar overlast van exoten op vijf locaties. De komende zomermaanden gaan experts op zoek langs de Oude IJssel, de Baakse Beek en Groote Beek, de Slinge en het stroomgebied in de Liemers. 

‘Serieus probleem’

Als de problemen in kaart zijn gebracht, wordt in de nazomer een plan van aanpak gemaakt en ingegrepen. Het is nu nog onbekend hoe groot het probleem precies is, zegt woordvoerster Vanya Ginsel van het waterschap. ,,Maar het mag duidelijk zijn dat het een serieus probleem is. Eerder hebben we ook al in moeten grijpen met de Japanse duizendknoop, die in enkele dijken groeide en niet bevorderlijk is voor de stevigheid van de dijken."

Exoten zijn planten en dieren die meestal door menselijk handelen in de Nederlandse natuur zijn terechtgekomen. Bijvoorbeeld vissen of plantjes die gekocht zijn voor de eigen vijver, maar uiteindelijk zijn weggegooid in de sloot in de buurt.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem