Volledig scherm
Peter Verheij Lijsttrekker van SGP Alblasserdam met het door hem uitgegeven kwartet © Cees van der Wal

Aangifte tegen wethouder Verheij wegens ‘aanzetten tot haat, discriminatie en geweld’

Alblasserdammers Anja Kroeze en haar zoon Dennis hebben vanmorgen bij de politie aangifte gedaan tegen wethouder Peter Verheij wegens aanzetten tot haat, discriminatie en geweld.

Zij deden dat, omdat de SGP-bestuurder zich vorige week openlijk schaarde achter de omstreden Nashville-verklaring, die door critici wordt omschreven als anti-homopamflet. Dennis (21) is homoseksueel. ,,Schokkend’’, zegt Kroeze, die voorts een klacht indiende bij de gemeente.

,,Wij ervaren dit als een klap in het gezicht van de lhbt-gemeenschap en beschouwen dit als het aanzetten tot haat, discriminatie en zelfs geweld’’, schrijft het gezin in een open brief aan het college van burgemeester en wethouders, die ook aan alle fracties in de gemeenteraad is verzonden. Het gezin stelt verder dat hij ‘niet thuishoort op de stoel van wethouder en locoburgemeester.’

Mooi initiatief

Verheij noemde de verklaring vorige week op Twitter ‘een mooi Nederlands initiatief’. ,,Realiseert hij zich wel wat hij mijn kind aandoet’’, zegt Kroeze.

Quote

Dat angstige gevoel dat hij toch al had, wordt hierdoor alleen maar versterkt

Anja Kroeze

,,Hij heeft al een aantal akkefietjes achter de rug in het dorp. Zo wordt hij vaak nageroepen, waardoor hij niet meer alleen in het donker over straat durft. Dat angstige gevoel dat hij toch al had, wordt hierdoor alleen maar versterkt. Dit pikken we niet. Als gezin willen we hiermee een duidelijk signaal afgeven.’’

Verheij liet zojuist weten de brief te hebben ontvangen, maar nog niets van de politie gehoord te hebben. ,,Mocht er aangifte gedaan zijn, dan doen we geen uitspraken. Dan is het een zaak van het Openbaar Ministerie’’, aldus een woordvoerster.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alblasserdam en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht