Volledig scherm
Bouwhekken verhinderen dat fietsers al gebruikmaken van het illegaal aangelegde fietspad langs de Kinderdijk-Oost. © Peter Stam

Aanleg fietspad langs Oost-Kinderdijk was illegaal

De gemeente Alblasserdam heeft een stuk fietspad langs de Oost-Kinderdijk illegaal aangelegd. De rechter had in kort geding de omgevingsvergunning geschorst. Daar trok de gemeente zich niets van aan.

Wethouder Peter Verheij heeft inmiddels excuses aangeboden aan de familie Tukker, die het kort geding aangespannen had. Volgens hem was de gemeente met die bewoners in gesprek en dacht ze er met hen wel uit te komen. Omdat de aannemer toch al bezig was, liet de gemeente hem gewoon doorgaan. Uiteindelijk kwamen gemeente en bewoners toch niet tot overeenstemming. Het fietspad is inmiddels zo goed als klaar, al verhinderen bouwhekken dat het gebruikt wordt.

Minachting

Volgens Simon Langerveld, vertegenwoordiger van de familie Tukker, heeft het college zich schuldig gemaakt aan minachting van de rechtspraak. Hij wil dat de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouder van Alblasserdam ter verantwoording roept in een openbare vergadering van de raad. Hij eist dat het gewraakte stukje asfalt wordt verwijderd.

,,De werkzaamheden op en langs dit tracégedeelte die na 4 juli 2018 hebben plaatsgevonden, zijn uitgevoerd terwijl wij nog in overleg waren met de gemeente over een minnelijke oplossing. Het behoeft geen betoog dat met name de voltooiing van het gehele fietspad door asfaltering ons heeft verbijsterd'', schrijft Langerveld: ,,Voor cliënt Tukker is tevens sprake van een onaanvaardbare schending van vertrouwen in het openbaar bestuur.'' Daarbij merkt hij op dat het werk pas stilgelegd werd nadat een advocaat de gemeente daartoe sommeerde.

Vergoeding

De rechter heeft bovendien de gemeente veroordeeld om de proceskosten en kosten van juridische bijstand aan Tukker te vergoeden. Ruim twee maanden na het vonnis heeft de gemeente nog altijd niet betaald. Verder dan een briefje waarin ze belooft te zullen betalen, kwam ze nog niet. Ook daarin ziet Langerveld minachting van de rechterlijke macht.

Volgens wethouder Verheij waren de besprekingen al zo ver gevorderd dat hij er van uit mocht gaan dat het probleem opgelost zou worden. De gemeente had al een wijziging van de geschorste vergunning klaarliggen. Langerveld zou zelfs al gemaild hebben dat zijn cliënt daarmee akkoord zou gaan. ,,De verwachting dat we er uit zouden komen, werd herhaaldelijk beschaamd'', aldus de wethouder.

,,Het was de bedoeling dit bevestigd te krijgen en gelijktijdig af te spreken de werkzaamheden over het gehele tracé af te ronden. Dit heeft helaas niet plaatsgevonden'', schrijft Verheij nu aan de gemeenteraad.

De raad werd overigens nooit geïnformeerd over het feit dat het pad zonder vergunning werd aangelegd, volgens Verheij omdat het slechts om de uitvoering van een besluit van de raad ging. Hij heeft de rechter inmiddels gevraagd de schorsing van de vergunning op te heffen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alblasserdam en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht