Volledig scherm
Kentekentekenplaten. © ANP XTRA

Aantal boetes onverzekerde auto’s daalt in regio Drechtsteden

KAARTJEBijna 2500 keer werd vorig jaar een boete uitgeschreven voor onverzekerde voertuigen in de regio. Fors minder dan vijf jaar eerder. Toen lag het aantal bekeuringen ruim twee keer zo hoog.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Alle bekeuringen voor onverzekerde bromfietsen en onverzekerde motorrijtuigen werden bijgehouden. In Dordrecht lag het aantal uitgeschreven boetes het hoogst van de regio: 1246 keer kreeg een Dordtenaar een prent vanwege het bezit van een onverzekerd voertuig. In Hardinxveld-Giessendam zijn de minste boetes uitgeschreven: 62 keer.

Quote

We versturen brieven om mensen aan te sporen om aan de verplich­ting te voldoen

Woordvoerder RDW

In 2012 lag het aantal prenten ruim twee keer zo hoog. Een jaar eerder was net de zogeheten ‘100 procent controle’ ingevoerd, waarbij de Dienst Wegverkeer (RDW) drie keer per jaar een boete oplegt aan eigenaren van voertuigen die niet in het verzekeringsregister staan. Na invoering van die maatregel nam het aantal boetes, evenals het aantal onverzekerde voertuigen, in rap tempo af.

De boetes voor onverzekerde voertuigen kunnen zich namelijk razendsnel opstapelen. Als steeds niet betaald wordt, kan dit leiden tot zwaarder juridisch geschut, met een gevangenisstraf als uiterste maatregel.

Mensen die hun motorrijtuig niet verzekerd hebben, kunnen rekenen op een eerste boete van 400 euro. Voor brommers geldt een bedrag van 340 euro. Dat bedrag loopt bij iedere volgende bekeuring op. Inwoners van de Drechtsteden moesten gezamenlijk 924.000 euro betalen.

Landelijke trend

De forse daling in de regio is niet ongewoon. Landelijk gezien is het aantal uitgeschreven boetes eveneens ruimschoots gehalveerd: van ongeveer 330.000 naar 145.000. Dat komt neer op zo’n 400 boetes per dag.

Een woordvoerder van de RDW laat weten dat er de afgelopen jaren stappen zijn gezet om sneller in contact te komen met overtreders. ,,We hebben meer herinneringen en waarschuwingen verstuurd om mensen aan te sporen om aan de verplichtingen te voldoen. Daarnaast nemen medewerkers van de RDW contact op met mensen bij opeenvolgende boetes. Het doel is om mensen te helpen om aan de verplichtingen te voldoen. Ook de opkomst van internetgebruik en daarmee gepaard gaande informatiedeling kan een reden zijn voor de afname van onverzekerde voertuigen.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht