De politie zet de laatste jaren volop in op voorlichting. Onder meer met deze campagne.
Volledig scherm
De politie zet de laatste jaren volop in op voorlichting. Onder meer met deze campagne. © Politie

Aantal inbraken in de regio tijdens de donkere dagen daalt snel

De politie heeft in de eerste drie maanden van de zogeheten donkere periode, die loopt van oktober tot maart, aanzienlijk minder aangiftes gekregen van woninginbraken. Voorlopige tellingen leren dat er gemiddeld 35 procent minder huizen werden bezocht door dieven.

Cijfers van de politie op haar eigen website leren dat er in alle Drechtstedengemeenten en de gemeente Molenlanden (voorheen Molenwaard) in oktober tot en met 31 december in totaal 145 inbraken of pogingen daartoe werden genoteerd. In dezelfde periode van vorig jaar waren dat er nog 225.

Grootste uitschieter is de gemeente Hardinxveld-Giessenlanden. Procentueel kelderde het aantal woninginbraken of mislukte pogingen daartoe van achttien stuks in de laatste drie maanden van 2017 naar ‘slechts’ vijf in dezelfde periode van afgelopen jaar. Dat is een daling van 72 procent.

In absolute aantallen is Dordrecht koploper als het gaat om de vermindering van woningkraken. Hier ging het aantal van 80 naar 55, wat een daling betekent van 32 procent.

Bijna overal daling

Andere gemeenten uit de regio scoren stuk voor stuk ook goed. Zo kende Alblasserdam een afname van 22 geregistreerde woninginbraken naar 9 stuks, terwijl dat in Hendrik-Ido-Ambacht een daling was van 21 naar 14. Molenwaard (17 naar 10), Sliedrecht (19 naar 16) en Zwijndrecht (35 naar 17) scoorden eveneens prima. Alleen in Papendrecht was sprake van een stijging met 46 procent. Hier viel vooral het aantal van 11 mislukte kraken op.

De politie kon gisteren vanwege de beperkte tijd om te reageren nog niet ingaan op de afname en de oorzaken. De laatste jaren zet de politie volop in op voorlichting tijdens de herfst- en wintermaanden, zoals het laten branden van licht. Verder neemt de criminaliteit in heel het land in rap tempo af.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht