Actie Free a girl van start

VideoVanmorgen is de actie 'Free a girl' in Dordrecht van start gegaan. Bij de actie laten tien bekende en minder bekende Dordtenaren zich 12 uur lang laten opsluiten om geld in te zamelen voor meisjes die in Azië tot prostitutie worden gedwongen. Woensdag wisselen zes leerlingen van het Dordtse Da Vinci College elkaar om de 2 uur af in een hokje. Het is voor het eerst dat de actie voor Free a Girl zo groots in de stad wordt opgezet.

Volledig scherm
© AD

Bij aanvang van de actie hadden de deelnemers al €3300 euro ingezameld. Organisator Erica de Winter hoopt uiteindelijk op meer dan €10.000. Aan de twee hokken van twee bij een meter hangen collectebussen.

AD-columnist Kees Thies deed vanochtend de hokken op slot in bijzijn van leerlingen Da Vinci College. Erica de Winter en Elise Koene gingen daarna gelijk liggen op het matras. ,,Ik ga zo maar mijn yoga oefeningen doen,'' grapt Koene, die voor de gelegenheid haar kussen, laptop, telefoon, opladers, puzzelboekje en de glossy Linda heeft meegenomen. De dames mogen eens per twee uur het hok verlaten om te plassen. Verder krijgen ze alleen water te drinken. Eten is taboe, ook als vanavond in Khotinsky aan tafels om hen heen gasten zitten te eten. ,,Prima, als ze maar betalen,'' aldus Koene.

Dordrecht is de eerste stad van Nederland die in grote getale leerlingen betrekt bij de inzamelactie voor Free a Girl. Onder meer de opleidingen zorg en welzijn, facilitair medewerker en kappers en uiterlijke verzorging van het Da Vinci College doen mee.

Schokkend filmpje
Kartrekker is Erica de Winter. ,,Ik zag een schokkend filmpje over misbruikte meisjes. Twee donkerbruine ogen keken me via de tablet aan. Ik was meteen geraakt en vond dat ik iets moest doen." Met een team van vrijwilligers belooft het in juni een spectaculaire inzamelweek te worden. Dagelijks staan verschillende thema's centraal, waaronder politiek, kunst en cultuur, ondernemers en muziek.

Bewustzijn
Geld is volgens De Winter het minst belangrijk. ,,Mensen moeten er besef van krijgen dat dit gebeurt. Soms hoor ik wel eens: waarom steek je hier tijd in? Dan denk ik: als ik dat niet doe, wordt het alleen maar erger. Ik wil mensen verbinden die iets voor dit goede doel kunnen betekenen. Ik kan het niet alleen. We hebben in Dordrecht veel te bieden."

De actie vindt plaats in Khotinsky. Het Energiehuis stelt ruimte beschikbaar voor workshops en een theatervoorstelling.

Volledig scherm
Erica de Winter en Elise Koene laten zich opsluiten voor Free a Girl in Khotinsky. © Niels Dekker
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Dordrecht