'Afstand naar pinautomaat wordt voor veel ouderen gewoon te groot'

ColumnNee, ik ben niet overdreven argwanend, maar tóch kan en wil ik niet geloven dat die enorme kaalslag van pinautomaten in deze stad is toe te schrijven aan de bij banken heersende vrees voor plofkraken. 

Volledig scherm
Kees Thies. © Maartje Brockbernd

Dát argument wordt momenteel namelijk maar al te vaak gehanteerd als er weer eens ergens zo’n apparaat wordt weggehaald. Nu wil ik dat probleem natuurlijk niet bagatelliseren (ik herinner me een mislukte plofkraak met vuurwerk drie jaar geleden op het Vogelplein), maar ik zet er tóch mijn vraagtekens bij. 

In Dordt bijvoorbeeld hebben we sinds enige tijd geen betaalautomaten meer aan de Merwedestraat, op het Vogelplein en aan de Krispijnseweg. En ik ben er heilig van overtuigd dat er op korte termijn nog meer van die dingen uit het straatbeeld zullen verdwijnen. Waarom? Omdat ze geld kosten... ze moeten worden onderhouden, regelmatig worden bijgevuld en natuurlijk ook worden beveiligd. 

Dat begrijp ik allemaal best, maar ik heb toch ernstig het vermoeden (en daar hoef je nog niet eens héél erg achterdochtig voor te zijn) dat de banken dat plofkraakargument momenteel wel erg makkelijk als rookgordijn optrekken om de werkelijke reden te verbloemen. Namelijk dat er méér winst wordt gemaakt zonder al die onderhoudsgevoelige apparaten en die relatief dure ‘diensten’ die ze nu eenmaal met zich meebrengen. 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht