Volledig scherm
Zo gaat het nieuwe distributiecentrum eruit zien. © Goodman

Alblasserdam krijgt een enorm distributiecentrum

Het Australische bedrijf Goodman wil binnen twee jaar een distributiecentrum van 66.000 vierkante meter bouwen op het industrieterrein Nieuwland Parc in Alblasserdam, vlak naast de containerterminal van het Havenbedrijf Rotterdam.

De gemeente Alblasserdam is inmiddels akkoord met een principe-aanvraag van de bouw van het centrum. Het terrein waar het moet komen is nu nog nagenoeg onbebouwd, op een paar containers na.

Volgens het logistieke bedrijf levert de komst van zo'n groot distributiecentrum honderden banen op. Wethouder Peter Verheij van financiën is dan ook blij met de plannen.

,,Deze ontwikkeling geeft een impuls aan het economische vestigingsklimaat van Alblasserdam en aan de werkgelegenheid voor de regio. Bovendien is het stimuleren van vervoer over water goed voor het verkeer op de weg en voor minder uitstoot van CO2.''

Opgedeeld

Goodman heeft nog geen bedrijven die zich in het distributiecentrum willen gaan vestigen. Het complex wordt opgedeeld in zes verschillende units, die afzonderlijk van elkaar verhuurd kunnen worden.

Voor de gemeente zelf levert de verhuur van de grond niet direct iets op: de grond waar Goodman wil gaan bouwen is van het Havenbedrijf Rotterdam. In het verleden kocht het Havenbedrijf vijftien hectare grond van in Alblasserdam voor de ontwikkeling van het container transferium én voor de vestiging van logistieke bedrijven op het terrein naast de containerterminal.

Kritiek

Tijdens de presentatie van de plannen klonk ook kritiek. Het is nu al dagelijks filerijden op het industrieterrein en de wegen in de regio, hoe moet dat als er een groot bedrijf bij komt? ,,Vanuit de gemeente is er zeker aandacht voor het verkeer en de bereikbaarheid'', zei Verheij. ,,Er zijn aandachtspunten, en die zullen we met de ondernemers en de overheden bespreken en bewaken.''

In 2015 zijn er extra verkeersmaatregelen genomen voor de komst van de containerterminal, aldus Verheij. ,,De maximale capaciteit daarvan is nog lang niet bereikt. Bovendien mijden truckers de spits al zoveel mogelijk.‘’

Zowel binnen deze plannen als het gehele bedrijventerrein is er volop aandacht voor bereikbaarheid, duurzaamheid en leefbaarheid, benadrukte de wethouder verder.

Wanneer de bouw van het distributiecentrum van start gaat is nog niet bekend. Dat hangt onder meer af van hoe snel de vergunningaanvraag verloopt. De verwachting is dat het centrum er rond 2021 staat.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alblasserdam en omstreken? Schrijf je hier in! 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht