Archeologen hebben op toekomstig industrieterein Bakesteinsezoom in Hendrik-Ido-Ambacht een Duitse tankstelling uit de Tweede Wereldoorlog blootgelegd.
Volledig scherm
Archeologen hebben op toekomstig industrieterein Bakesteinsezoom in Hendrik-Ido-Ambacht een Duitse tankstelling uit de Tweede Wereldoorlog blootgelegd. © Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht/Peter den Ouden

Ambacht krijgt weer een stelling voor legertanks

Het toekomstige industrieterrein Ambachtsezoom in Hendrik-Ido-Ambacht krijgt een stelling voor legertanks. De kans dat de krijgsmacht er ooit gebruik van zal maken, is minimaal.

Archeologen hebben in het gebied restanten van een tankstelling opgegraven. Ze werd vermoedelijk in 1942 nabij de huidige A16 aangelegd door de Duitse bezetters. De stelling maakte deel uit van een complete tankgracht en diende vooral om het kruispunt van de Langeweg met de tankgracht te beschermen. Onderzoekers vermoeden dat er een antitankkanon op gestaan heeft.

De stelling lag bijna een halve meter onder de grond, maar op luchtfoto's die de Royal Air Force in de oorlog maakte was ze duidelijk te zien. Op recente luchtfoto's was nog steeds te zien dat hier iets ongewoons moest liggen.

Op de huidige plek ligt de stelling in de weg. De gemeente wil haar in de buurt een nieuw plekje geven om zo dit stuk oorlogsgeschiedenis zichtbaar te maken. Onderzoekers vermoeden dat er nog meer resten van de tankgracht te vinden moeten zijn. De gemeente heeft daar echter geen plannen mee.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Hendrik-Ido-Ambacht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht