Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Ambachters scheiden hun afval bar slecht

Inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht scheiden hun huisvuil bar slecht. Tot die constatering komt de rekenkamercommissie van de Ambachtse gemeenteraad.

Ambachters gooien 10 procent meer troep bij het grijze afval dan inwoners van vergelijkbare gemeente. In die andere gemeenten worden ook twee keer zo veel kunststoffen, metalen en drankverpakkingen apart ingezameld. Verder wordt in het Waaldorp 30 procent minder gft-afval ingeleverd. Ook wordt er minder glas en textiel apart weggegooid.

Daarmee snijden de Ambachters zichzelf flink in de vingers. Restafval wordt verbrand, wat al zo'n 100 euro per ton kost. Groen en oranje afval kan hergebruikt worden en levert dus geld op.

De afvalstoffenheffing in Hendrik-Ido-Ambacht is duurder dan elders: 50 euro hoger dan in Papendrecht en 100 euro meer dan in Sliedrecht.

Ondergrondse containers

Volgens de rekenkamercommissie is het verklaarbaar dat het afval zo slecht gescheiden wordt. Het dorp kent nog altijd een systeem met ondergrondse containers, waar mensen hun afval naartoe moeten brengen. In gemeenten met containers of een systeem met betaling naar hoeveelheid afval scheiden mensen hun afval veel beter.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Hendrik-Ido-Ambacht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht