Volledig scherm
Het nieuwe Waterbusplein, gezien vanaf De Noord. © Gemeente Ambacht

Ambachtse Antoniapolder krijgt metamorfose met ‘gezellig Waterbusplein’

Het industrieterrein Antoniapolder aan de Noord in Hendrik-Ido-Ambacht ondergaat een metamorfose. Op de voorgrond is te zien hoe de nieuwe onderkomens van de Bolidtfabriek vorm krijgen. Daarachter is het Waterbusplein nog een kale vlakte, maar daar komt snel verandering in.

Weinig gemeenten in de Drechtsteden liggen zo met de rug naar het water gekeerd als Hendrik-Ido-Ambacht. De rivier, die was er voor de industrie. De halte van de waterbus was zelfs decennialang slechts met een vergrootglas te vinden.

Verbetering

De afgelopen jaren is daar wel een beetje verbetering in gekomen. Met de verplaatsing van de waterbushalte en de verlenging van de Antoniuslaan naar die halte is de oever bereikbaar geworden en de waterbus vindbaar.

Volledig scherm
Bolidt op de voorgrond, met daarachter het nog kale Waterbusplein. © Cees Schilthuizen

Maar tot nu toe is het daar nog een kale vlakte. Vanavond, van 18.00 tot 20.00 uur bij Holland Marine Lift aan het Noordeinde, laat de gemeente haar inwoners zien dat die vlakte een echt plein moet worden waar mensen elkaar ontmoeten. Het plein eindigt met een trap naar het water, zodat de rivier goed kan worden beleefd. 

Foodhallcomplex

Ook krijgt het een maritiem ondernemershuis en horeca met een brasserie of bijvoorbeeld een foodhallcomplex, een zalen- annex congrescentrum en een fitnesscentrum. De gemeente mikt daarbij op ondernemers die het midden en de bovenkant van de markt opzoeken.

In het ondernemershuis moeten nautische ondernemers elkaar treffen, inspireren en ruimte vinden om hun plannen uit te werken. ,,Ambacht wordt een maritieme hotspot”, juicht de gemeente. ,,Een bolwerk van creativiteit en inspiratie.”

Daarmee haakt de gemeente aan bij Bolidt, dat bij zijn bedrijf een beleef- en ontwikkelcentrum bouwt. Daar moeten, samen met andere bedrijven, nieuwe producten worden ontwikkeld. Ook wil Bolidt hier klanten van over de hele wereld laten zien wat er allemaal mogelijk is met zijn kunststoffen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Hendrik-Ido-Ambacht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht