Volledig scherm
Het Dordtse college eerder dit jaar vlak na de presentatie van het coalitieakkoord. © Thymen Stolk

'Ambitieus' Dordrecht investeert 30 miljoen om positie te verbeteren

De gemeente trekt 30 miljoen euro uit om de positie van de stad verder te versterken de komende vier jaar. Er moeten 4000 woningen worden gebouwd en het inwoneraantal moet flink groeien. ,,Die investering is echt nodig om nu een omslag te maken. Het is vijf voor twaalf”, aldus wethouder Maarten Burggraaf.

In het coalitieakkoord dat afgelopen mei werd gepresenteerd sprak de coalitie de ambitie al uit om in de komende vier jaar 4000 huizen te bouwen en evenzoveel nieuwe banen te creëren. Om die ambitie waar te maken, wordt er eenmalig 30 miljoen geïnvesteerd.

Spoorzone

Quote

We investeren nu, om de stad uiteinde­lijk veel sterker te maken

–Marc van Wijnen

Het grootste deel van die 30 miljoen zit in de ontwikkeling van de Spoorzone en de Spuiboulevard: daar trekt de gemeente 10 miljoen euro voor uit. ,,Binnenstedelijk bouwen vraagt veel meer onderzoek en kosten dan bouwen in het buitengebied’’, valt te lezen in de begroting voor 2019. Ook zal er veel voorwerk nodig zijn, wat de nodige kosten met zich meebrengt.

Andere grote investeringsposten zijn de campusontwikkeling op het Leerpark en kosten voor het versterken van de sociale infrastructuur, met name als het gaat om jeugdzorg en de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Ook wordt 2 miljoen uitgetrokken voor het aantrekken en laten groeien van bedrijven. ,,We richten bijvoorbeeld een fonds op om bedrijven te helpen die wel willen groeien, maar daar de ruimte niet voor hebben.”

Reserves

Het bedrag is vrijgemaakt uit de reserves voor onderwijshuisvesting. De gemeente verwacht op de middellange termijn geen grote investeringen voor de huisvesting van het voorgezet onderwijs en maakt daarmee 30 miljoen vrij voor haar politieke ambities.

,,Hiermee leggen we echt de basis voor de toekomst. We investeren nu geld, om de stad uiteindelijk veel sterker te maken”, aldus gemeentewoordvoerder Marc van Wijnen.

Burgemeester Wouter Kolff noemt de begroting ‘ambitieus’: ,,De investeringen zijn nodig om de voorzieningen in de stad te kunnen behouden en de stad te laten groeien en bloeien.”  

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht