Volledig scherm
Uniform van een verpleegkundige of chauffeur van de ambulance. © anp

Ambulancebroeders Zuid-Holland Zuid leggen werk niet neer

Onder ambulanceverpleegkundigen in de regio Zuid-Holland Zuid is geen animo om volgende week mee te doen aan een werkonderbreking. Broeders in andere regio’s voeren een protestactie tegen onder meer de hoge werkdruk en het tekort aan personeel.

Jacco van Wingerden, manager operationele dienst van de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid, noemt de aangekondigde werkonderbreking van collega’s in andere regio’s ‘onlogisch’. ,,Vooral omdat er hard wordt gewerkt aan een oplossing. Of je dit dan nu moet doen... Hier hebben wij vooralsnog geen signalen gekregen dat er personeelsleden zijn die willen meedoen.”

Van Wingerden heeft wel begrip voor de zorgen. ,,De markt staat al jaren onder druk door een groot tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen. Vooral in de grote steden, bij ons speelt dit gelukkig niet.”

Bij de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid werken rond de 150 mensen, waarvan ongeveer 130 op de ambulance.

Woensdag leggen ambulancemedewerkers uit meerdere regio’s tussen 12.00 en 14.00 uur het werk neer. Ze voeren actie voor betere arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden, aldus FNV Zorg & Welzijn. Tijdens de actie rukken de ambulances alleen uit bij spoedgevallen. Werkgever Ambulancezorg Nederland (AZN) reageerde verbaasd en noemt de werkonderbreking ‘ontzettend voorbarig’.

Quote

De markt staat al jaren onder druk door een groot tekort aan gespeciali­seer­de verpleeg­kun­di­gen

Krappe bezetting

Van Wingerden meldt dat het in Zuid-Holland Zuid nog altijd lukt om voldoende verpleegkundigen op te leiden voor op de ambulance. Wat het lastig maakt, is dat alleen verpleegkundigen met de specialisaties anesthesie, spoedeisende hulp en intensive care zich kunnen laten opleiden tot ambulanceverpleegkundige. De vijver om in te vissen is dus klein.

De krappe bezetting is volgens de FNV een van de oorzaken waardoor van de 24 ambulanceregio’s er twintig de wettelijke norm - binnen een kwartier ter plaatse in minimaal 95 procent van de spoedritten - niet halen. ,,Wij zitten op 94 tot 94,5 procent”, weet Van Wingerden. ,,In de huidige situatie is dat het maximale.” De ambulancedienst neemt in 2018 maatregelen die de score moet verbeteren. Zo komt er in de loop van het jaar een satellietpost in Streefkerk en wordt de post in Papendrecht verplaatst. Ook wordt er in de ict geïnvesteerd waardoor het mogelijk wordt beter te bepalen waar de ambulances kunnen worden geposteerd.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht