Volledig scherm
Een scène uit 'De boer op', de nieuwe speelfilm van Cees en Anja van der Grijn uit Ameide. © rv

Ameide loopt uit voor speelfilm 'De boer op'

Terwijl Boer zoekt vrouw zich opmaakt voor een nieuw seizoen, komt Ameide komend weekeinde met een eigen versie. Het grote verschil: De boer op is een speelfilm én de deelnemende boeren hebben op het moment van inschrijving al een partner.

De boer op is de achtste speelfilm van het echtpaar Cees en Anja van der Grijn, dat ook voor deze editie op zoek is gegaan naar plaatselijk acteertalent. En dat is gelukt. Maar liefst 33 dorpelingen spelen in de film, die zo'n anderhalf uur duurt en vrijdag en zaterdag wordt vertoond in dorpshuis Het Spant. Traditiegetrouw kijken de inwoners al maanden reikhalzend uit naar de filmavond en ook nu is dat het geval. Er zijn nauwelijks nog kaartjes beschikbaar.

Van der Grijn is blij met het resultaat en verwacht dat de kijker verscheidene keren in het verhaal op het verkeerde been wordt gezet. Lachend: ,,Je denkt al snel: dat is kat in het bakkie. Maar dat is niet zo.''

Het is niet altijd alleen maar lachen in de films van de Van der Grijns. Eerder al maakten Cees en Anja speelfilms over een zwerver die vanuit Utrecht in Ameide terechtkomt, over een jongetje dat van huis wegloopt omdat zijn vader verslaafd is aan alcohol en over de vriendschap tussen twee mannen, van wie er eentje komt te overlijden. Twee jaar geleden maakte het echtpaar de film Dokter Jessink, gebaseerd op twee huisartsen die daadwerkelijk in Ameide hebben gewoond en gewerkt.

Scenario

Het idee voor het maken van speelfilms ontstond eind jaren 90 toen het paar een korte documentaire maakte over het tijdsbeeld van die jaren. Het idee voor De boer op kreeg Cees van der Grijn eind 2016. Hij maakte een schets van het verhaal en schreef daarna het scenario. Zijn vrouw Anja hanteert de camera. Een eventueel volgende film staat nog niet op de rol.

De Boer op wordt vrijdag om 20.00 uur vertoond, op zaterdag zijn er voorstellingen om 14.30 en 20.00 uur.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

De Dordtse koopavond verplaatsen van donderdag naar vrijdag, goed idee?

De Dordtse koopavond verplaatsen van donderdag naar vrijdag, goed idee?

  • Ja, koopavond op donderdag heeft zijn langste tijd gehad (85%)
  • Nee, houd de koopavond gewoon op donderdag (15%)
907 stemmen