Volledig scherm
Dichter Tracy K. Smith. © AD/Rachel Eliza Griffiths

Amerikaanse Pulitzer prijswinnaar schrijft gedicht over DuPont-affaire

De Amerikaanse Pulitzer prijswinnaar Tracy K. Smith (45) heeft een gedicht geschreven over het milieuschandaal bij DuPont. Tracy werd deze maand door de Amerikaanse regering benoemd tot Dichter des Vaderlands van de Verenigde Staten.

Het is een van de eerste gedichten die ze schreef vanuit haar functie als Dichter des Vaderlands. 14 juni werd ze benoemd door de Amerikaanse regering en daags daarna kwam haar gedicht uit over het Teflon-schandaal.

Smith (45) schrijft daarbij over C8 (PFOA), de rechtszaak die advocaat Rob Bilott won en uiteindelijk de schadeloosstelling door het bedrijf DuPont van honderden Amerikanen die schade claimden bij de fabriek DuPont.

Stille Oceaan

‘Waterscheiding’ heet haar gedicht. Ze schetst daarin de loop van de rechtszaak, maar ook de wereldwijde vervuiling met de stof C8 die, zo dicht zij, door wetenschappers inmiddels aangetroffen is in zwaardvissen, beren in Alaska, de zee bij Californië en in het midden van de Stille Oceaan. 

Ze eindigt met de zinnen dat de vervuiling wereldwijd is:

We see a situation
that has gone
from Washington Works
All that was important in life was the love we felt.
to statewide
All that was made, said, done, or even thought without love was undone.
to everywhere
it’s global

Tracy K. Smith werd geboren in 1972 en studeerde onder andere aan de prestigieuze universiteit Harvard. Ze sleepte een lange rij literaire prijzen en onderscheidingen in de wacht.

In 2012 werd ze bekroond met de prestigieuze Pulitzer-prijs voor haar gedichten Ze is de jongste Dichter des Vaderlands van de VS ooit. 

Tracy zegt in een interview dat de functie van een dichter niet uitsluitend zelfexpressie is, maar dat hij ook moet luisteren en oog moet hebben voor de wereld om zich heen en andere stemmen.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Poll

Moet het Albert Schweitzer ziekenhuis het boerkaverbod handhaven?

Moet het Albert Schweitzer ziekenhuis het boerkaverbod handhaven?

  • Ja (83%)
  • Nee (14%)
  • Ik weet het niet (3%)
1552 stemmen