Volledig scherm
De campagne Nederland Waterland werpt zijn vruchten af voor het toerisme in de stad. © Milan Rinck

'Amsterdam in het klein', dat is Dordrecht

‘Een van de meest charmante steden in Nederland’ en ‘Villa Augustus is een van de mooiste hotels van Europa’. De superlatieven kunnen niet op: Duitse en Zwitserse reisbloggers hebben Dordrecht ontdekt.

In korte tijd zijn er meerdere reisblogs verschenen over der älteste Stadt der Niederlande, oftewel de oudste stad van Holland. Meermaals wordt de vergelijking met Amsterdam gemaakt. Want de hoofdstad is geweldig, maar alles wat daar de moeite waard is, heeft Dordrecht in het klein, volgens NZZ Bellevue, een blog die vanuit de Zwitserse stad Zürich wordt gemaakt. ,,En dat alles zonder die hordes toeristen die je in Amsterdam tegenkomt.’’

Naast de bekende toeristische trekkers die Dordt te bieden heeft, tipt de schrijver van het blog mensen die er van houden om naar binnenvaart- en riviercruiseschepen te kijken. ,,Je ziet ze bij Dordrecht stroomopwaarts zwoegen of van Duitsland naar Rotterdam varen.’’ Ook de waterbussen die af en aan varen tussen de Drechtsteden en richting Rotterdam worden bestempeld als een hit en de Biesbosch wordt een ‘waar paradijs’ genoemd.

Campagne

Quote

We zien veel internationale aandacht voor de waterdriehoek

Gerben Baaij

Al die buitenlandse aandacht voor Dordrecht verbaast stadsmarketeer Gerben Baaij als hij heel eerlijk is niet: ,,We hebben de afgelopen maanden veel tijd geïnvesteerd in de campagne Nederland Waterland, dat werpt nu zijn vruchten af”, zo vertelt hij. ,,We zien op dit moment heel veel internationale belangstelling voor de zogenaamde ‘waterdriehoek’ van Dordrecht, Kinderdijk en de Biesbosch.”

Eerder werd Dordrecht door de Duitse blog Unterweg und Daheim al beschreven als ‘de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de molens van Kijderdijk en de Biesbosch’. Schrijfster Nicole stak de loftrompet over het water rondom en in de stad. ,,De stad heeft haar grachten, zoals zoveel steden in Nederland, maar in Dordrecht heb je bijna het gevoel dat je op zee bent, door alle rivieren die er samenkomen.’’

Naast een lesje geschiedenis beschrijft Nicole wat er zo mooi is aan de stad. ,,Je vindt bijzonder charmante oude stadsgevels tijdens een wandeling over de Wijnstraat en Kuipershaven en aan de Wolwevershaven.’’ En ‘achter onopvallende gevels liggen vaak verborgen idyllische en stijlvolle achtertuinen’.

De reisblog benoemt ook de minder mooie kanten van de stad: de leegstand komt ter sprake en Dordrecht zou ‘in de schaduw van Rotterdam’ liggen.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht