Volledig scherm
Anasha van Tooren: echte contacten in plaats van visitekaartjes uitwisselen. © Rinie Boon

Anasha is de Dordtse stadsondernemer: ‘Ik ben de lijm tussen de ondernemers’

De Dordtse stadsondernemer Anasha van Tooren verbindt ondernemers, zodat ze met elkaar zaken kunnen doen. 

Rotterdam heeft er een en Dordrecht sinds vorig jaar ook: een stadsondernemer. Anasha van Tooren is voor een periode van twee jaar aangesteld door de Bibliotheek AanZet om plaatselijke ondernemers te ondersteunen, te motiveren en te inspireren.

,,Ik ben de verbinder, ik breng alles samen. Eigenlijk is het de bedoeling dat ik het ondernemersklimaat wat warmer maak. Ik ben de lijm tussen ondernemers, die ervoor zorgt dat ze elkaar weten te vinden en elkaar helpen’’, legt ze uit.

Haar officiële taakomschrijving: een gemeenschap creëren waar ondernemers elkaar tijdens events kunnen vinden voor kennisdeling, samenwerken en zaken doen. Dat past binnen de nieuwe maatschappelijke functie van de bieb, die tegenwoordig niet alleen meer boeken uitleent maar ook als kenniscentrum fungeert. Een platform voor ondernemers is een van de manieren om zich op dat vlak te profileren. De bedoeling is om de kennis die ondernemers bij zich dragen naar de bieb te halen, zodat ze die kunnen delen met anderen.

Event

Van Tooren richt zich op start-ups, gevestigde ondernemers, maar ook sociale organisaties, gerund door vrijwilligers. ,,Al die groepen hebben verschillende energieën en kunnen veel van elkaar leren’’, zegt ze.

De beste manier om dat te bereiken is door ze samen te brengen tijdens een event. Voordat ze in mei dit jaar officieel werd gelanceerd tijdens een masterclass van oud-keeper Hans van Breukelen in de stadsbibliotheek, had ze er al diverse georganiseerd.

Daarbij speelt ze in op behoeften. Omdat ‘financiering’ het meeste gegoogelde woord is voor ondernemers, hield ze in het stadion van FC Dordrecht een bijeenkomst met banken en investeerders, waar 180 mensen op af kwamen.

Koffiedates

Bij haar eerste event vorig jaar in de bieb liet ze ondernemers in teams van drie op jacht gaan naar zoveel mogelijk koffiedates en echte contacten, in plaats van alleen visitekaartjes uitwisselen.

Op donderdag 28 november houdt ze in de stadsbibliotheek van 14.00 tot 19.00 uur een XXL event onder de noemer ‘Nederland Leest voor Ondernemers’. Daar komen tien ondernemers die een boek hebben geschreven lezingen, pitches en workshops geven. Net als bij veel van haar andere events eindigt de middag met een netwerkborrel.

Sponsorende autobedrijven vervoeren de naar verwachting 250 bezoekers van de parkeergarage naar de binnenstad. Bezoekers dragen een pen met hun naam erin gegraveerd in plaats van een naamkaartje. ,,Dat kun je verrassend of anders dan anders noemen’’, zegt ze.

Ervaring

Van Tooren is van origine recruiter en P&O-specialist, heeft haar eigen bedrijf Anasha.nl en deed veel ervaring op bij uitzendbureaus. ,,Daar heb ik het vak geleerd om mensen te lezen, karakters te zien en talent te herkennen”, vertelt ze. ,,Op die manier kun je mensen met elkaar matchen. Ook ondernemers. Uiteindelijk gaat het erom elkaar te leren kennen, elkaar aardig te vinden en elkaar te vertrouwen. Pas dan kun je zaken doen.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

De sluitingstijden voor horeca in Dordrecht moeten:

De sluitingstijden voor horeca in Dordrecht moeten:

  • Blijven zoals het nu is. Het is prima zo. (36%)
  • Alleen de sluitingstijden in het centrum loslaten en ondernemers zelf laten bepalen. (15%)
  • Alleen horeca buiten het uitgaanskerngebied twaalf keer per jaar de kans geven later dan 00.00 uur open te zijn. (9%)
  • Zowel sluitingstijden centrum loslaten als horeca buiten de kern meer ruimte geven. (40%)
647 stemmen