Volledig scherm
FC Dordrecht speler Mawouna Amevor baalt na afloop van de wedstrijd tegen Telstar. Het gat met Achilles'29 is nog maar 3 punten © Erwin Spek PRO SHOTS

Angst voor rellen bij degradatieduel FC Dordrecht

Het cruciale degradatieduel van FC Dordrecht met Achilles ‘29 vanavond in het Gelderse Groesbeek is voor burgemeester Mark Slinkman aanleiding voor grote veiligheidsmaatregelen. Hij houdt rekening met ongeregeldheden door de ‘emoties, spanningen en belangen’ rond de confrontatie.

De burgemeester van de gemeente Berg en Dal, waar Groesbeek onder valt, heeft het duel bestempeld tot risicowedstrijd. Hierdoor is er extra politie aanwezig, vindt er constant overleg plaats met de politie in Dordrecht en wordt een speciaal uitvak geplaatst in het stadion om uitsupporters te scheiden van fans van thuisploeg Achilles ’29.

Teleurstellingen

Quote

Midden in het seizoen zou dit een normale wedstrijd zijn geweest

Woordvoerder burgemeester

,,Midden in het seizoen zou dit een normale wedstrijd zijn geweest, maar de spanning en belangen rond deze wedstrijd nopen tot deze maatregelen’’, zegt woordvoerder Erik van Gelderen namens de Gelderse burgemeester. ,,Er staat veel op het spel. De kans op teleurstellingen is groot bij één van beide partijen, ook al zijn er nu nog geen verontrustende signalen.’’

Voor supporters van FC Dordrecht heeft het besluit van burgemeester Slinkman nare gevolgen. Zo zijn alle bezoekende aanhangers verplicht om met de bus naar de Gelderse plaats te reizen. Handenvol fans hadden al een los toegangskaartje gekocht en wilden met de auto afreizen. Zij zijn nu extra geld en tijd kwijt voor de trip. Bovendien worden ze gefouilleerd voor ze op weg gaan en is alcohol ten strengste verboden.

Overdreven

Bij fans wordt de voorzorgsmaatregel als overtrokken bestempeld. ,, Overdreven dit, maar dat zal vanavond wel blijken’’, zegt bijvoorbeeld Frank Berkhout, trouw supporter en één van de initiatiefnemers van Moedig Voorwaarts 078. ,,Vorige keren hebben we zonder problemen de wedstrijd gekeken, terwijl we gemixt met supporters van Achilles ’29 zaten.’’

,, Sinds wanneer heeft noord (het vak waar veel van de uitsupporters bij thuiswedstrijden zitten, red.) relschoppers?’’ stelt een ander. 

Het duel van vanavond kan bepalend zijn voor de toekomst van beide ploegen. FC Dordrecht is bij winst zo goed als veiliggespeeld in de Jupiler League, terwijl Achilles ‘29 bij winst op gelijk hoogte komt. Alleen het veel betere doelsaldo scheidt FC Dordrecht dan nog van de laatste plek, die aan het einde van de competitie directe degradatie betekent naar de tweede divisie. Na het duel van vanavond volgen er nog maar twee duels.

In totaal gaan er aan het einde van middag drie bussen richting het stadion van Achilles, goed voor zo’n 150 supporters.

Een deel van hen vreest voor het voortbestaan van de club als die zou degraderen. Ook de principedeal met een eredivisieclub, naar verluidt Feyenoord, over de huur van vijf spelers komend seizoen, komt dan wellicht op de tocht te staan.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

Wat denk jij, gaat het Kees deze keer écht lukken om te stoppen met roken?

Wat denk jij, gaat het Kees deze keer écht lukken om te stoppen met roken?

  • Ja, ik heb alle vertrouwen in Kees! (31%)
  • Nee, hij zwicht uiteindelijk tóch weer voor die sigaret (69%)
3082 stemmen