Volledig scherm
Meld Misdaad Anoniem, kortweg Meldpunt M. © ANP

Anoniem tippen is minder in trek

Dordtenaren bellen veel minder naar Meld Misdaad Anoniem om misstanden te melden. Dat blijkt uit jaarcijfers van het Meldpunt M. De daling is opvallend, omdat in heel de politie-eenheid Rotterdam juist weer sprake is van een toename.

Gespecificeerde cijfers die deze krant opvroeg bij het Meldpunt M. tonen aan dat er een kwart minder anonieme meldingen binnen kwamen vanuit Dordrecht. Ging in 2016 nog 94 keer de telefoon over met informatie over vormen van criminaliteit waarover de beller aan de bel trok zonder zijn naam prijs te geven, in 2017 daalde dat aantal met een kwart naar 72.

Een verklaring voor die scherpe daling wordt niet gegeven. Wel kunnen inwoners van Dordrecht tegenwoordig met hun tips tevens terecht bij een lokaal meldpunt tegen ondermijning. Ze kunnen hier bijvoorbeeld hun onderbuikgevoelens kwijt als ze vermoeden dat er iets niet in de haak is. Afgelopen jaar kwamen bij deze lokale lijn zeker tientallen klachten binnen, maar onduidelijk is of dat ten koste gaat van belletjes naar Meld Misdaad Anoniem.

Het meldpunt werd ingesteld in de strijd tegen criminaliteit die niet altijd zichtbaar is. Opvallend is dat bij Meld Misdaad Anoniem juist deze categorie in Dordrecht stijgt. Over financieel-economische delicten, zoals oplichting, witwassen en illegaal gokken kwamen negen tips binnen. ,,Een opvallende stijger'', stelt een woordvoerder van M.

Quote

Oplichting, witwassen en illegaal gokken opvallende stijger in Dordrecht

Woordvoerder Meldpunt M.

In de gehele politie-eenheid Rotterdam, waar Dordrecht en de rest van Zuid-Holland-Zuid onder vallen, neemt het aantal meldingen wél toe. In totaal waren er 1.662 meldingen bij M., tegenover 1.645 het jaar ervoor. Dat betekent een toename van 1 procent, tegenover de groei met 5 procent het jaar ervoor.

Van alle meldingen gingen er 624 over softdrugs, terwijl het aantal anonieme tips over harddrugs op een tweede plek eindigde met 432 stuks. Voetbalgeweld (63), mishandeling (59) en moord- en doodslag (51) completeren de top vijf.

Vooral de toename van het voetbalgeweld is opvallend, maar is vermoedelijk toe te schrijven aan het incident rond de misgelopen kampioenswedstrijd van Feyenoord tegen Excelsior.

'Misdrijven voorkomen'

Van alle meldingen bij het meldpunt in 2017 was volgens de organisatie 81 procent 'bruikbaar' en werd doorgespeeld aan de politie.

Die konden in één op de vier zaken vervolgens daadwerkelijk met de tips uit de voeten. Uiteindelijk werden op basis van die tips 58 personen opgepakt, 35 zaken opgelost en nog eens vijf misdrijven voorkomen.

Als twee van de voorname resultaten noemt M. voorvallen in Dordrecht: een grote hoeveelheid vuurwerk in een woning in de Schipbeekstraat en een hennepkwekerij in de Schotelstraat. Volgens het meldpunt werden er driehonderd planten gevonden met een geschatte waarde van 25.000 euro. Daarbij wordt opgemerkt dat in deze zaak nog geen verdachten zijn aangehouden.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht