De spoedeisende hulp van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht.
Volledig scherm
De spoedeisende hulp van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. © ASz

App helpt ziekenhuizen bij drukte patiënten te verspreiden

Elf ziekenhuizen in Zuidwest-Nederland kunnen straks dankzij een app zien wat de actuele capaciteit is op elke spoedeisende hulp. Dit moet helpen bij de spreiding van acute patiënten.

Nu komt het nogal eens voor dat een eerste hulp noodgedwongen de deuren moet sluiten omdat het de stroom aan patiënten niet aan kan. Ambulances moeten dan het ‘teveel’ aan patiënten naar elders brengen. ,,Dat kunnen we in de toekomst waarschijnlijk gemakkelijker voorkomen, door patiënten eerder richting collega-ziekenhuizen te gaan sturen die nog wel capaciteit hebben”, zegt Annemarie van der Velden, medisch manager van de spoedeisende hulp in het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Het Dordtse ziekenhuis is samen met het Erasmus MC in Rotterdam als eerste aangesloten op de app. De andere ziekenhuizen volgen één voor één. Bij elke nieuwe deelnemer wordt het effect groter.

Piekdrukte

De deelnemers kunnen dankzij de voorspellende functie zelfs een piekdrukte zien aankomen. Van der Velden: ,,We kunnen dan eerder actie ondernemen, door extra personeel in huis te roepen of door andere ziekenhuizen tijdig om bijstand te vragen. We kunnen vervolgens óók zien aan welk ziekenhuis we dat het beste kunnen vragen.”

Quote

In de oude situatie weten we pas hoe het er bij onze buren voor staat, als zij ons bellen. Maar dan staat het water meestal al aan de lippen

Annemarie van der Velden

Het scheelt naar verwachting veel ambulanceritten en veel tijdrovende telefoontjes tussen ziekenhuizen onderling. Van der Velden: ,,In de oude situatie weten we pas hoe het er bij onze buren voor staat, als zij ons bellen. Maar dan staat het water meestal al aan de lippen. En als we zelf bellen omdat de nood bij ons hoog is, krijgen we soms eerst drie keer ‘nee’ te horen omdat het bij de ander net zo druk is.”

De deelnemers aan de app, genaamd 2TWNTY4 (‘Two-Twentyfour’), zijn: Erasmus MC, Albert Schweitzer ziekenhuis, Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Ikazia, Franciscus Gasthuis & Vlietland, IJsselland Ziekenhuis, Rivas Zorggroep/Beatrixziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis, ADRZ, ZorgSaam en Traumacentrum Zuidwest-Nederland en de ambulancediensten Zuid-Holland Zuid, Rotterdam-Rijnmond en Witte Kruis.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht