Volledig scherm
Verschillende hulpdiensten werden opgeroepen. Ook een ambulance was uit voorzorg ter plaatse gekomen. © Niels Dekker/AD

Bagijnhof in Dordrecht weer vrijgegeven na gaslek

VIDEOWinkelpanden en woningen aan het Bagijnhof in het centrum van Dordrecht zijn enkele uren ontruimd geweest vanwege een gaslek. Even na 13.00 uur werd het gebied weer vrijgegeven. 

De brandweer kwam met meerdere eenheden ter plaatse nadat tijdens werkzaamheden in een leegstaand pand een gasleiding was gesprongen. Dat gebeurde rond kwart over tien. 

De hulpdiensten schaalden vanwege de ernst van de situatie op naar een zogeheten grip 1. Brandweerlieden gingen alle panden in een straal van 50 meter na of er nog mensen binnen zijn. Wie nog binnen zat, werd alsnog geëvacueerd. Ook woningen aan de Lenghengang, aan de achterzijde van het pand werden ontruimd.

Ontploffingsgevaar 

Stedin kwam met spoed ter plaatse om de leiding af te sluiten. Medewerkers hebben aan de leiding aan beide zijden van de weg afgeblokt. Vervolgens verrichtte de brandweer metingen om erachter te komen of er gas in de omliggende panden aanwezig was. Woordvoerder Arjan Boer van de brandweer kon op dat moment nog niet met zekerheid zeggen hoelang de inzet van hulpdiensten nodig was: ,,Het gaat echt nog wel eventjes duren.’’

Tijdens het verrichten van de metingen bleef het Bagijnhof afgesloten. ,,Het lijkt misschien overdreven dat het zo ruim is afgezet en dat er zoveel hulpdiensten zijn, maar als dit fout zou gaan. Een vonkje en de hele boel kan ontploffen. Daarom nemen we geen enkel risico’’, vertelde een woordvoerder van de politie.

Het artikel gaat verder onder de video. 

Winkeliers en bewoners mochten even na 13.00 uur weer terug. Voor de Bram Ladage heeft de ontruiming waarschijnlijk nog langere tijd gevolgen, omdat de panden voorlopig nog niet aangesloten zijn op gas. Filiaalmanager Sabine Breevaart was dinsdagochtend in de frietzaak aan het werk toen ze zag dat de brandweer omliggende panden aan het ontruimen was. Naar eigen zeggen werd ze meegenomen op het moment dat ze vroeg of ook zij haar zaak moest verlaten. 

De ontruiming gaat volgens Breevaart veel geld kosten. ,,Vooral tijdens de lunch is het druk. Ik hoop dat we tijdens het avondeten weer operationeel zijn.’’

Het artikel gaat verder onder de foto. 

Volledig scherm
Roken en open vuur was verboden in de buurt van de afsluiting op het Bagijnhof. © Niels Dekker/AD

Ontruiming

Vrij snel na het ontstaan van het lek werden de winkelruimtes ontruimd. Een leverancier van een zaak aan het Bagijnhof moest zijn werkzaamheden staken en de spullen op straat achterlaten. Ook huizen in de omgeving zijn ontruimd. Angelo Roubos en zijn vriendin Marleen Ras werden uit hun woning achter het ‘gaspand’ gehaald. ,,Ik was aan het werk en had niets in de gaten joh’’, vertelt Roubos. 

Publiek werd tijdens de werkzaamheden op afstand gehouden en ook de hulpdiensten kwamen niet te dicht in de buurt bij het lek vanwege ontploffingsgevaar. Personeel van de ontruimde winkels keek achter de linten toe. ,,Daar gaat je omzet’’, grapt een voorbijganger. 

Het artikel gaat verder onder de foto. 

Volledig scherm
Marleen Ras, Angelo Roubos en hun kindje moesten hun woning achter het 'gaspand' verlaten. © Niels Dekker/AD

Opgevangen

Geëvacueerd personeel en klanten van de C&A werden opgevangen door de MediaMarkt. Een van de klanten stond op het moment van het grote alarm in het pashokje met al haar paskleren aan. Met kaartjes en al en op haar sokken moest ze plots naar buiten, vertelt vestigingsdirecteur Paddy van den Berg van de MediaMarkt. ,,Ze heeft zich hier om kunnen kleden en kon toen huiswaarts.’’

De zes personeelsleden van C&A zijn ondergebracht in de kantine van de MediaMarkt. Daar krijgen ze straks een lunch aangeboden. Volgens Van den Berg is het niet meer dan vanzelfsprekend dat je zoiets doet voor de andere winkeliers.

Broodbakker Jaap, met een winkel net voor het afgezette Bagijnhof, spint garen bij het incident. Zijn zaak zit overvol, onder meer met personeel dat de afgesloten winkels niet in kan. ,,En mensen komen door de linten niet verder. Elk nadeel heb zijn voordeel’’, zegt de bakker lachend.

Volledig scherm
Medewerkers van C&A kijken toe hoe brandweerlieden bezig zijn met de metingen. © Niels Dekker/AD
Volledig scherm
Stedin breekt de straat open in verband met het gaslek. © Niels Dekker/AD
Volledig scherm
De brandweer doet onderzoek aan de achterzijde van het 'gaspand'. © Stef van Item/AD
Volledig scherm
In een leegstaand pand aan het Bagijnhof is een gasleiding gesprongen. © Niels Dekker/AD
Volledig scherm
Publiek wordt op afstand gehouden. © Niels Dekker/AD
Volledig scherm
Stedin is ter plaatse om de leiding af te sluiten. © Niels Dekker/AD
Volledig scherm
Een deel van de straat is afgezet. © Niels Dekker/AD

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht