Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Bellen achter het stuur vaker bekeurd in de regio

De politie heeft in de Drechtsteden, Molenwaard en Binnenmaas afgelopen jaar veel meer boetes uitgedeeld voor het mobiel bellen achter het stuur.

De politie slingerde in 2017 alles bij elkaar in deze regio 1454 appende of bellende bestuurders op de bon. Dat zijn er ruim 14 procent meer dan het jaar ervoor. Toen kregen nog 1273 mensen de prent die een overtreder 230 euro kost.

Het Centraal Justitieel Incassobureau noteert de gemeente waar boetes worden uitgeschreven. Zodoende wordt duidelijk dat Dordrecht de ‘boetehotspot’ is van deze omgeving. Behalve de omvang van de gemeente maakt ook de aanwezigheid van zowel de drukbereden N3 als de A16 dat hier in 2017 497 keer een boete werd uitgeschreven voor het zogeheten handheld bellen. In 2016 was dat nog ‘maar’ 432 keer.

Op een goede tweede plek staat Zwijndrecht met 182 boetes, wat een gigantische toename is ten opzichte van een jaar eerder. Toen stokte de teller op 134. Ook in het geval van Zwijndrecht geldt dat hier ook voor een deel de A16 langs loopt.

A15

Buurgemeente Hendrik-Ido-Ambacht komt met diezelfde snelweg op 176 bonnen, wat ook een stijging betekent. Een andere opvallende toename is te noteren bij Hardinxveld-Giessendam, waar de boeteregen omhoog ging van 134 naar 165. Langs deze gemeente loopt de A15, maar opvallend genoeg nam het aantal boetes bij Papendrecht en Sliedrecht niet toe.

Over heel het land genomen bekeurde de politie vorig bijna 75.000 bellende bestuurders. Dat komt neer op zo’n tweehonderd boetes per dag. Met al die boetes aan mensen die hun telefoon vasthielden tijdens het rijden, werd in totaal bijna 17 miljoen euro opgehaald.

Het aantal boetes steeg vorig jaar met bijna een kwart ten opzichte van 2016. Het is het tweede jaar op rij dat er fors meer boetes worden uitgeschreven voor deze overtreding.

Geen toeval

En dat is volgens politiewoordvoerder Wendy Gehrmann zeker geen toeval. ,,De handhaving op afleiding in het verkeer is een prioriteit voor de politie’’, verklaart ze. Volgens haar vergroot afleiding tijdens het rijden het risico op een ongeluk aanzienlijk.

Politiewoordvoerder Wendy Gehrmann laat weten dat er momenteel proeven lopen om overtreders makkelijker te kunnen bekeuren. Zo experimenteert de organisatie met een nieuwe flitscamera die appende of bellende mensen achter het stuur kan registreren.

Het terugdringen van mobiel gebruik in de auto is ook bij de overheid een hot item. Zo lanceerde het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat eerder dit jaar de campagne ‘Mono’.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht