De Voorstraat circa 1910. Rechts drogerij het Vergulde Anker, mét anker.
Volledig scherm
PREMIUM
De Voorstraat circa 1910. Rechts drogerij het Vergulde Anker, mét anker. © Stadsarchief Dordrecht

Berend Botje, een anker en Rust Roest: er verdwijnt nog geregeld geschiedenis uit de stad

Dordt Eigen-AardigWat maakt een oude stad als Dordrecht zo leuk? Natuurlijk, de monumentale huizen, de havens, de alom aanwezige historie. Maar toch ook de ‘kleine’ dingen: gevelstenen, bovenlichten, beeldhouwwerkjes, opschriften, glas in lood.

 1. Dat hele Black Friday-gedoe, trap daar nou toch niet in
  PREMIUM
  COLUMN

  Dat hele Black Fri­day-ge­doe, trap daar nou toch niet in

  Ik kan wel een nieuwe laptop gebruiken, want mijn baard groeit sneller dan dat kreng opstart. Trouwens, over baarden gesproken; mijn scheerapparaat klinkt al maanden als een Boeing 747 in nood, mijn smartphone moet ik tegenwoordig al voor de lunch opladen, m’n blender blendt alleen nog maar in etappes, mijn favoriete luchtje (‘ontdekt’ door zoonlief) is alweer op en die bureaustoel op mijn werkkamer had ik nooit online moeten kopen, want dat ding ‘staat’ leuker dan dat ‘ie zit.
 2. Deze foto van de Grote Kerk hield de gemoederen bezig, want wanneer is ‘ie eigenlijk gemaakt?
  PREMIUM
  DORDT EIGEN-AARDIG

  Deze foto van de Grote Kerk hield de gemoederen bezig, want wanneer is ‘ie eigenlijk gemaakt?

  In de Facebookgroep ’t Dordrecht van toen staan vaak foto’s waarvan gevraagd wordt waar en wanneer die gemaakt zijn. De groep heeft meer dan 16.000 leden en er staan 23.000 foto’s in. Zo ook een fraaie luchtfoto van de Grote Kerk en omgeving. Harm Alting, die de foto plaatste, uit de collectie van Roel Dijkstra, gemaakt door Bart Hofmeester, vroeg zich af wanneer die was gemaakt. Zou dat in de jaren 30 zijn, of in 1963?

In samenwerking met indebuurt Dordrecht