Volledig scherm
AIGT’s in opleiding Heleen Koudijs (links) en Anne van der Breggen schenken een exemplaar van het boek 'Into the World' aan Peter van der Meer. © Albert Schweitzer ziekenhuis

Bestuur ASz roept overheid op om mee te betalen aan opleiding tropenarts

Bestuursvoorzitter Peter van der Meer van het Albert Schweitzer ziekenhuis roept de overheid op om mee te betalen aan de opleiding Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (AIGT). Hij heeft drie ministers een verzoek gestuurd.

De raad van bestuur van het ziekenhuis maakt zich zorgen over de opleiding tot tropenarts. Doordat de overheid niet meebetaalt aan deze vervolgopleiding voor artsen, komt deze tak van medische specialisatie steeds verder in het nauw.

De overheid vindt dat de opleiding geen meerwaarde biedt voor de gezondheidszorg in Nederland. Bestuursvoorzitter Van Der Meer denkt daar anders over. ,,Je stopt één keer geld in een paar jaar opleiding, daarna brengt de medisch specialist de zorg in arme landen vele jaren lang naar een hoger niveau.’’ Bovendien, zegt Van der Meer, keren de meeste tropenartsen weer terug om hier vervolgens in de zorg te werken.

Campagne

Van der Meer heeft inmiddels een verzoek gestuurd aan de ministers van Volksgezondheid, Onderwijs en Ontwikkelingssamenwerking om de beslissing om niet meer mee te betalen aan de opleiding terug te draaien. De artsen die de opleiding volgen, zijn zelf ook een campagne begonnen. Ze hebben onder meer een boek gemaakt met daarin de ervaringen van AIGT’s.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht