Volledig scherm
De fractie van D66 in de Dordtse gemeenteraad. Links Osman Bosuguy en tweede van rechts Ahmet Polat. © Rinie Boon

Bestuur D66 Dordrecht aan de kant gezet na verhitte ledenvergadering

Het bestuur van D66 Dordrecht is maandagavond weggestemd, tijdens een ledenvergadering waar de emoties hoog opliepen. 

De vergadering was aangevraagd door leden van de lokale partij, om te praten over een onderzoek over een aantal gebeurtenissen binnen de partij sinds de laatste verkiezingen in 2018. Het nu weggestuurde bestuur kon destijds benoemd worden, omdat er tot veler verrassing een groep van 25 nieuwe leden aanwezig was. Die mochten meestemmen, omdat ze een jaar lidmaatschap cadeau hadden gekregen. Het onderzoek van het landelijk partijbureau wees eerder dat de nieuwelingen vooral geworven waren om de bestuursverkiezing te beïnvloeden

Maandagavond hebben de leden besloten dat het bestuur toch moet aftreden. ,,Door de meerderheid van de leden is tijdens de algemene afdelingsvergadering geconcludeerd dat het voormalig bestuur al enige tijd niet goed heeft gefunctioneerd. Het landelijke bestuur is gevraagd orde op zaken te stellen", aldus de groep leden van de partij die had aangedrongen op een vergadering. 

Dicriminatie

Ook het toetreden van Osman Bosuguy en Ahmet Polat tot de fractie van D66 kwam uitgebreid ter sprake tijdens de vergadering. Zij kwamen met voorkeursstemmen terecht in de raad. Volgens het rapport is Polat onder druk gezet zijn zetel niet in te nemen en hij bevestigt dat. Maandag zeiden zowel Polat als Bosuguy zich gediscrimineerd te voelen, omdat volgens hen hun Turkse achtergrond meespeelde bij het al dan niet toekennen van een zetel. Fractievoorzitter Kevin Noels ontkent dat stellig. ,,Het ging ons puur om het feit dat Ahmet als voorzitter van de lijstadviescommissie niet op de kieslijst had mogen staan.” Dit conflict is aanleiding voor de partij om een integriteitsonderzoek binnen de lokale afdeling aan te vragen bij het landelijke bestuur. 

Noels noemt de stemming over het bestuur ‘heel naar’. ,,Maar ik hoop dat dit een moment kan zijn om tot een verzoening te komen, onder de regie van het landelijk bestuur.”

Geëscaleerd

Maaike Haasnoot, voorzitter van het bestuur, reageert dat het het bestuur uiteraard betreurt dat ze is weggestemd. ,,Maar niet zozeer voor onszelf. We waren graag Osman en Ahmet blijven steunen vanuit onze positie. Voor veel bestuursleden was het ondersteunen van hen en het sturen op een diverser en inclusiever D66 Dordrecht een belangrijke motivatie om überhaupt tot het bestuur toe te treden.” Volgens Haasnoot heeft het bestuur lange tijd geprobeerd de partij op de rails te houden door in gesprek te blijven met de fractie en de leden. ,,Helaas is het toch nog op deze wijze geëscaleerd.” 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in

In samenwerking met indebuurt Dordrecht