Volledig scherm
Jose Voogt en Ron Bastiaanse bij de Kilweg die de Gemeente wil gaan afsluiten voor verkeer. © VICTOR VAN BREUKELEN

Bewoners krijgen zin: Kilweg niet volledig afgesloten

Bewoners van de dijken in de Dordtse Biesbosch en voetbalclub vv Wieldrecht kunnen de Kilweg in de toekomst toch blijven gebruiken. De gemeente Dordrecht heeft besloten om de ontsluitingsroute niet volledig af te sluiten voor autoverkeer.

In plaats van de voorgenomen afsluiting van de Kilweg door middel van paaltjes in het wegdek om alle auto’s in de toekomst te weren, hangt de gemeente straks borden op dat de weg alleen maar bedoeld is voor fietsers en bestemmingsverkeer. Dat betekent dat alleen bewoners van het buitengebied, Smitsweg en voetbalclub Wieldrecht er nog met de auto overheen mogen rijden.

,,We hebben te maken met belangen van mensen en maken daarom een uitzondering voor bestemmingsverkeer’’, zegt gemeentewoordvoerder Jonne van Bochove over de koerswijziging.

Eerder wilde het college van burgemeester en wethouders niet afzien van de afsluiting, ondanks felle protesten van bewoners van de verschillende dijken en Wieldrecht. Zo zei actievoerder José Voogt dat hun ‘doorgaande weg naar Wielwijk en Crabbehof zou verdwijnen’. Het college hamerde er echter op dat ze de verkeersveiligheid ‘prioriteit’ gaven. De weg is immers officieel fietspad.

Sommige bewoners van de wijk Dordtse Hout en verkeer met bestemming bedrijventerrein Amstelwijck gebruiken de Kilweg echter als sluiproute. Ze slaan vanaf de parallelweg langs de N3 linksaf of rechtsaf en draaien zo de Kilweg op, ondanks verkeersborden die aangeven dat ze verplicht rechtdoor moeten rijden. De parallelweg is immers bedoeld als ontsluitingsweg van de nieuwbouwwijk Wilgenwende.

De gemeente zegt te beseffen dat met de gekozen ‘middenweg’ door middel van bebording, handhaving een lastig verhaal wordt. ,,We gaan er geen heel systeem aan hangen. In de praktijk is lastig te controleren wat wel of geen bestemmingsverkeer is. Maar door de borden zal een deel van de mensen ontmoedigd worden over de weg te rijden.’’

Wel plaatst de gemeente twee middengeleiders op de kruising van de parallelweg met de Kilweg. ,,Die fungeren tegelijk op de Kilweg als wegversmalling. Het afslaan van en naar de Kilweg wordt voor automobilisten bijna onmogelijk. Als ze dat toch doen dan is er aanzienlijke kans op schade aan de auto.’’`

Reageren? dd.brieven@ad.nl 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

Raadsleden mogen grof taalgebruik zoals 'domme lul' gebruiken

Raadsleden mogen grof taalgebruik zoals 'domme lul' gebruiken

  • Ja, want raadsleden hebben altijd vrijheid van spreken (17%)
  • Nee, want raadsleden hebben een voorbeeldfunctie (83%)
2177 stemmen