De IJsselhallen van Zwolle zijn ook ingericht voor de opvang van vluchtelingen.
Volledig scherm
De IJsselhallen van Zwolle zijn ook ingericht voor de opvang van vluchtelingen. © AD/Shody Careman

Bewoners vrezen komst vluchtelingen

Bewoners in Leerdam-Oost vrezen de mogelijke komst van 350 vluchtelingen in het oude Koningin Emmahuis. Tegenstanders zijn bang voor overlast in de wijk en waardevermindering van hun huis.

Vooral op internet gaan tegenstanders fel tekeer. 'Alle grenzen dicht vol is vol' en 'Leg de 3e Maasvlakte aan en bouw daar een asielzoekerscentrum. Kunnen ze daar allemaal gehuisvest worden': het zijn slechts enkele van de honderden afkeurende reacties op Facebook en Twitter.

Ongeschikt
Leerdam maakte donderdag bekend dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) het verzoek heeft gedaan om in het leegstaande Koningin Emmahuis aan het Oranjehof in Oost 350 asielzoekers te huisvesten, voor een periode van vijf jaar. Leerdam onderzoekt de komende weken of dat plan haalbaar is.

Een rondgang leert dat de omwonenden van het complex niet zitten te wachten op vluchtelingen uit oorlogsgebieden in Syrië, Irak en Afghanistan in hun 'achtertuin'. Ze vrezen voor overlast, vinden de wijk ongeschikt en zijn bang dat hun huizen in waarde dalen.

Positieve geluiden zijn er ook, zij het een handvol. Een voorstander post op Facebook een gruwelijke foto uit een oorlogsgebied, met daarbij de tekst 'Hier vluchten mensen momenteel voor, van mij mogen ze komen!'

Lees het hele artikel vandaag in AD Rivierenland.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht