Volledig scherm
© Milan Rinck

Bewoners woest tijdens info-avond Chemours

Dordrecht De emoties lopen hoog op tijdens de informatieavond, gisteren, over DuPont/Chemours en de PFOA-uitstoot. Omwonenden van de fabriek mogen vragen stellen aan directeur Erik Meijer, maar met de antwoorden zijn ze allerminst tevreden, waardoor de woede alleen maar toeneemt.

Quote

Alles wordt onder het tapijt geschoven

Henry Visser

Bewoners van de Staart komen in groten getale naar de informatieavond in de Merwelanden om hun zorgen te uiten over de stof PFOA die decennialang door DuPont werd uitgestoten. Wetenschappers brengen deze stof in verband met kanker en andere ziekten. Burgemeester Arno Brok was aanwezig.

Ergernis
Vanuit de zaal klinken ongeruste vragen en boze kreten richting directeur Erik Meijer van Chemours. Als hij begint met een presentatie over het bedrijf, groeit de ergernis. ,,We komen niet voor een reclamepraatje!" wordt luid geroepen. Maar ook als de zaal vragen begint te stellen, wordt het verhit. Halverwege de avond vraagt Meijer om een time-out: ,,Ik voel me persoonlijk aangevallen."

Ongeruste buurtbewoners stelden gisteravond een spervuur aan vragen over hun gezondheid: ,,Waarom krijgen wij niet allemaal een bloedtest? Hoe kunt u mij verzekeren dat mijn zoon niet ernstig ziek is door jullie?'' klinkt het geëmotioneerd.

Verantwoordelijk
Op de vraag waarom DuPont niet stopte met het gebruik van PFOA toen de fabriek op de hoogte was van de gevaren, antwoordt Meijer: ,,Er kon simpelweg geen teflon worden gemaakt zonder deze stof. Je moet alleen de risico's beheersen en DuPont heeft verantwoordelijk gehandeld."

Als een oud-medewerker van DuPont vertelt dat hij blaaskanker heeft en zijn ex-collega keelkanker, klinkt er na een ademloze stilte luid geroezemoes.,,Ik heb jarenlang als veiligheidsdeskundige voor DuPont gewerkt, maar alles wordt onder het tapijt geschoven," zegt Henny Visser. ,,Er waren geen gezichtsmaskers en er was geen controle op hygiëne. Die stof kleeft aan je handen en neem je mee naar huis. Al deze vragen zijn zinloos, we krijgen toch geen antwoorden."

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht