Volledig scherm
© ANP

'Bijeenkomst zal onrust niet kunnen wegnemen'

DordrechtIn Sliedrecht en Dordrecht is kritiek op de keuze voor de locatie voor de informatieavond over de kwestie DuPont/Chemours. Gemeenteraadsleden vrezen dat het Postillion Hotel slecht bereikbaar is voor mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Dordrecht zegt dat het hotel de enige optie is.

Een kleine 4000 adressen van bewoners en ondernemers in de directe omgeving van DuPont/Chemours in Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht ontvangen een uitnodiging op de deurmat, maar de informatieavond is dinsdag voor iedereen toegankelijk. Daar wordt een toelichting gegeven op de uitkomsten van het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Gemeenteraadsleden in Sliedrecht uitten dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering kritiek op de locatiekeuze. ,,Erg onhandig voor Sliedrechters die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer," zegt PvdA-raadslid Anton van Rees. ,,We zijn hier niet gelukkig mee. Maar we zorgen ervoor dat er niet één leeg stoeltje is in een auto die vanuit Sliedrecht vertrekt."

Bijval
Van Rees krijgt bijval van het Dordtse raadslid Nelleke de Smoker (D66): ,,Ik had voor een locatie dichterbij Sliedrecht gekozen. Hier rijden bijna geen bussen." Dordrecht laat via een woordvoerster weten dat de keuze voor het Postillion Hotel definitief is. ,,Vooral omdat het hotel groot genoeg is en we snel een ruimte nodig hadden."

Het CDA diende dinsdag tijdens de raadsvergadering in Sliedrecht een motie in met daarin de oproep ook in het Baggerdorp een avond te organiseren. De motie kreeg geen steun. De andere partijen vinden dat nóg een avond alleen maar verwarring veroorzaakt. Dordrecht en de provincie Zuid-Holland organiseren de bijeenkomst. Aanleiding is de publicatie van het RIVM-rapport, waarin zorgwekkende conclusies staan. Omwonenden zijn waarschijnlijk langdurig blootgesteld aan te hoge waarden C8 door uitstoot.

C8 is een stof die pas in 2013 officieel werd aangemerkt als zeer gevaarlijk. Dupont werkte er decennialang mee; het chemieconcern maakte er de anti-aanbaklaag voor pannen mee. De uitstoot was jarenlang waarschijnlijk hoger dan de (later) door het RIVM vastgestelde grenswaarden, schrijft het instituut. 'Bij een dergelijke chronische blootstelling zijn gezondheidseffecten, zoals aan de lever, niet uit te sluiten,' aldus het RIVM.

,,We hopen vooral meer duidelijkheid te krijgen over de vervolgstappen," zegt Van Rees. ,,De avond zal de ongerustheid niet wegnemen." Dat denkt ook De Smoker: ,,Het is een eerste stap." De bijeenkomst begint om 19.00 uur.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht