Binnenschip Coxswain geborgen

UpdateDe berging van het gezonken binnenschip Coxswain is begonnen. Een klus die behoorlijk lang kan duren. Verwacht wordt dat het schip halverwege de avond boven water is.

Rijkswaterstaat verwacht het zaterdag gezonken binnenschip Coxswain tegen het eind van de middag zonder grote problemen te kunnen lichten. Dat meldt officier van dienst Corné Bossers.

Met duikers en sonars is de situatie op de Dordtse Kil vanmorgen uitgebreid in beeld gebracht. Op dit moment worden er stroppen om het zwaar beschadigde schip gelegd. Een bok om het schip te lichten is bijna ter plaatse. Verwacht wordt dat die tegen een uur of half vijf zal beginnen met takelen. Dat is precisiewerk, aan de ene kant door de stromingen, aan de andere kant omdat voorkomen moet worden dat de lading kunstmest uit het schip drijft.

Na de berging wordt het schip naar een haven gebracht, waar de politie onderzoek zal doen. Daarna wordt het vrijgegeven, zodat de schippers hun persoonlijke bezittingen van boord kunnen halen.

Volledig scherm
Het schip wordt omhoog getakeld. © Peter Koster/AD

Gered

De 39 meter lange Coxswain, van het schippersechtpaar Bourdon uit het Franse Douai, kwam zaterdagmiddag in aanvaring met de 135 meter lange Somtrans XIII. De Franse schippers belandden in het water en werden gered door passerende watersporters. 

Bossers heeft contact met de slachtoffers, die behalve hun bedrijf ook huis en haard verloren hebben: ,,Ze zijn heel emotioneel, maar aanspreekbaar. We nemen ze mee in wat wij als overheid nu doen. Dat waarderen ze.''

Volledig scherm
De zwaar beschadigde Coxswain steekt nog slechts met de zijkant boven water uit. Vanmiddag wordt ze gelicht. © FOTOOPDRACHT/ETIENNE BUSINK

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in! 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht