Volledig scherm
Dordrecht wil ook een grote vuurwerkshow. © Shutterstock

Binnenstad vuurwerkvrij, grote show op drierivierenpunt in de plaats

Burgemeester Wouter Kolff wil de binnenstad van Dordrecht vuurwerkvrij maken met de jaarwisseling. Ter compensatie organiseert de gemeente dan samen met Zwijndrecht en Papendrecht een grote vuurwerkshow op het drierivierenpunt. Ook wil de burgemeester een einde maken aan de vreugdevuren in de stad. 

De gemeenteraad moet nog instemmen met het voorstel van Kolff. Een groot deel van de gemeenteraad liet een paar weken terug al weten voor een verbod op vuurwerk in de binnenstad te zijn. Daarnaast is er raadsbreed de wens om net zoals tijdens Koningsdag een vuurwerkshow te organiseren. De kosten komen neer op 25.000 euro voor de gemeente Dordrecht, ook Papendrecht en Zwijndrecht dragen bij. 

Een geheel vuurwerkvrij Dordrecht is volgens het college van burgemeester en wethouders niet uitvoerbaar of handhaafbaar en daarbij niet wenselijk. Ze ziet echter wel graag dat de binnenstad vuurwerkvrij wordt gemaakt, omdat daar veel waardevolle historische monumenten staan. De vuurwerkshow moet een veilig alternatief bieden. 

Vreugdevuren

Ook is Kolff voornemens te stoppen met het toestaan van vreugdevuren tijdens oud en nieuw. De afgelopen jaren mochten er nog twee vreugdevuren worden georganiseerd, afgelopen jaarwisseling was er alleen een in Wielwijk. Kosten daarvan: 18.000 euro, exclusief de kosten gemaakt door brandweer in politie. Dat staat volgens de burgemeester niet in verhouding tot het aantal mensen dat er plezier van heeft. In het verleden zorgden de vreugdevuren meermaals voor overlast en opstootjes. 

Vuurwerkbril

Alle Dordtse basisschoolleerlingen in de groepen 7 en 8 krijgen dit jaar een gratis vuurwerkbril van de gemeente. Dordrecht koopt samen met de gemeente Rotterdam een grote partij vuurwerkbrillen in voor deze kinderen, die vaak voor het eerst zelf vuurwerk afsteken. 

Onlangs pleitten 27 organisaties, waaronder gemeentes, politie en verzekeraars, bij het kabinet voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Ook de Onderzoeksraad voor de Veiligheid adviseerde een dergelijk verbod. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht