Volledig scherm
PREMIUM
© anp

Bloed van ex-personeel Dupont zit bomvol C8

OnderzoekOud-werknemers van de Dupont-fabriek in Dordrecht hebben zwaar verhoogde C8-concentraties in hun bloed. Dat blijkt uit recente onderzoeken die deze krant inzag. Alarmerend, zeggen deskundigen.

Quote

In het verleden moeten zij dus nog veel hogere hoeveelhe­den in hun lijf hebben gehad. En dat is echt gevaarlijk

Jacob de Boer

Het staat zwart op wit: 495 micro­gram per liter. Dat is de hoeveelheid C8 die Jan Boer (71) in zijn bloed heeft. Ruim vijf keer hoger dan de 'gezondheidskundige grenswaarde'. En dat terwijl hij al dertien jaar weg is bij Dupont. ,,Wat heeft dat met m'n lijf gedaan?'' vraagt Jan zich af.

Sinds hij vorige week de uitslag kreeg, denkt hij terug aan de dingen die hem overkwamen bij Dupont. Teflon-shakes noemden zijn collega's het, naar de kunststof die in de fabriek werd gemaakt. ,,Werd ik ineens hondsberoerd, hartkloppingen, beven, rillen van de kou. Heb ik ontelbare keren gehad. Maar ja, er moest brood op de plank komen. Dus gingen we door.''

Tientallen werknemers en oud-werknemers lieten hun bloed de afgelopen maanden onderzoeken, ongerust geworden door de vele verhalen over Dupont. Dat gebruikte decennialang de stof C8 bij het maken van Teflon. Amerikaans onderzoek toont inmiddels aan dat wie te veel van die stof in z'n bloed heeft, zoals Jan, een verhoogd risico heeft op ernstige aandoeningen als nier- en teelbalkanker.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht