Volledig scherm
Boskalis heeft een contract binnen voor de Filipijnen. © ANP

Boskalis krijgt contract ter waarde van 325 miljoen voor baggeren in de Filipijnen

Het Papendrechtse baggerbedrijf Boskalis is betrokken bij een nieuwbouwproject in de Filipijnse hoofdstad Manilla. Het bedrijf gaat drie kunstmatige eilanden in de baai aanleggen. In totaal is er 650 miljoen euro met het project gemoeid, waarvan het aandeel van Boskalis zo’n 325 miljoen bedraagt. 

De kunstmatige eilanden, die samen een oppervlakte van 360 hectare krijgen, worden ontworpen om bestand te zijn tegen mogelijke zware aardbevingen, zoals die van eind oktober. De afgelopen dagen hebben de Filipijnen te maken gehad met een tyfoon. De kust- en oeverbescherming is ontworpen om die zoveel mogelijk te weerstaan, staat in het plan, onder meer door een stenen oeverbescherming met een betonnen golfbreker.

,,We zijn zeer verheugd over de toekenning van dit omvangrijke project’’, laat directeur Peter Berdowski weten. ,,Als Boskalis hebben we een rijke traditie in het creëren van nieuw land en we kijken ernaar uit bij te dragen aan een bescheiden uitbreiding van de Filipijnen en het beschermen van een deel van Manilla tegen de gevolgen van klimaatverandering.’’

Landwinning

De opdracht voor Boskalis zal zo’n drie jaar duren. De eerste twee jaar zet de baggeraar meerdere sleephopperzuigers in voor landwinning. Door middel van ‘vibrocompactie’, trillingen, wordt de gewonnen grond verstevigd. In het eerste kwartaal van volgend jaar beginnen de voorbereidende werkzaamheden.

Boskalis is al ruim een eeuw als baggeraar actief en heeft meegewerkt aan grote projecten in Singapore, Bahrein, Panama en Indonesië. Momenteel is het bedrijf betrokken bij de ontwikkeling van IJburg in Amsterdam.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Papendrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht