Volledig scherm
Een van de bezwaren is dat de bebouwing de vrije windtoevoer voor korenmolen Nooit Gedagt aan de Rijkswal zal hinderen. © Bertjan Kers/BD

Bouwplan op voormalig terrein Fort Bouw stuit op bezwaren

Het plan om 96 woningen in verschillende categorieën te bouwen op het voormalige terrein van Fort Bouw valt niet bij iedereen in Woudrichem in goede aarde.

Enkele bewoners van de vesting Woudrichem ageren op de valreep tegen bouwplan Op 't Loev aan de Hoge Maasdijk.

Ze zijn een handtekeningenactie gestart om het plan op z'n minst aangepast te krijgen.

Het plan werd in april van dit jaar door de initiatiefnemers Bouwbedrijf Tankens BV uit Andel en Bouwlinie, dochter van Woonlinie, samen met verantwoordelijk wethouder Izak Koedoot gepresenteerd. Na jaren en veel plannen is er eindelijk een voorstel dat kans van slagen lijkt te hebben en op steun van de provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat kan rekenen.

Voordat met de herontwikkeling begonnen kan worden, is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. De bezwaartermijn hiervoor loopt deze week af. Enkele bewoners, onder wie stadsgids Jos Korthout, komen echter nu pas in het geweer.

Hoogte

Pas onlangs zijn tot hem de impact en de omvang van het plan doorgedrongen. De bezwaren richten zich vooral tegen de hoogte van de beoogde bebouwing en massaliteit van de voorgestelde bouwblokken. Ze zullen volgens Korthout inbreuk maken op het aanzicht van de vesting. Het bouwplan betekent volgens de stadsgids ook een verstoring van het zogenoemde vrije schootsveld van de vesting, een onderdeel van de voor de Unesco Werelderfgoedlijst voorgedragen Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Een ander bezwaar is dat de bebouwing de vrije windtoevoer voor korenmolen Nooit Gedagt aan de Rijkswal zal hinderen.

Bezwaarmakers overwegen een stichting in het leven te roepen die in gesprek gaat met de initiatiefnemers van het bouwplan.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in! 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht