Volledig scherm
De Veilige Buurt app. © Veiligebuurt.nl

Brand? Buren schieten te hulp: Dordrecht krijgt primeur van een nieuw brandalarm via de app

Buren die uitrukken als de rookmelder van een minder zelfredzame bejaarde afgaat: Dordrecht krijgt de primeur van een nieuw brandalarm. De ontwikkelaar van de app Veilige Buurt begint half april met de installatie.

Tim van Belkom van Veilige Buurt heeft de app al in een groot aantal gemeenten uitgerold. In wezen is het een verbeterde vorm van Whats­App, speciaal gemaakt voor buurtpreventie. Met zijn idee om die app niet alleen te gebruiken bij meldingen van verdachte figuren en vermiste kinderen, maar ook met brandalarmen, kwam hij bij de gemeente Dordrecht. Die wil met het project smart city graag innovatieve, digitale projecten naar de Merwestad halen. Daarom gaf ze Van Belkom subsidie voor de ontwikkeling van slimme rookmelders. ,,Ze zijn zo goed als klaar’’, ­aldus de ontwikkelaar.

Brandweer

Hij werd geïnspireerd door verzuchtingen van brandweermensen over ouderen die steeds langer zelfstandig blijven wonen. ,,Dat is fijn voor die mensen en het is nog goedkoper ook, maar de brandveiligheid is vaak wel een probleem.’’

De slimme melders gaan niet alleen piepen als er brand is, maar sturen ook meldingen naar de appgroep van buurtbewoners. Die kunnen uitrukken, eerste hulp bieden en indien nodig 112 bellen. ,,Alles, zo lang ze maar eerst aan hun eigen veiligheid denken.’’

Om dat mogelijk te maken heeft hij deze week de app ook in delen van Dordrecht geïntroduceerd. Hij hoopt dat bestaande whatsapp-buurtpreventiegroepen de overstap naar de app maken. ,,In de praktijk zien we dat ook gebeuren.’’

Binnen een dag duizend Dordtenaren

Voordeel van de app is volgens hem dat deelname niet beperkt blijft tot mensen die elkaar kennen. Iedereen kan de app downloaden. Binnen een dag hadden al duizend Dordtenaren dit gedaan. Door postcode en huisnummer op te geven komen ze in de juiste groep terecht.

Een tweede voordeel is volgens Van Belkom dat gebruikers kunnen kiezen welke berichten ze willen ontvangen: ,,Je ziet in WhatsApp vaak hele discussies ontstaan over de vraag of meldingen van vermiste katten er in thuis horen. In Veilige Buurt kun je gewoon aanvinken dat je die meldingen niet wilt hebben.”

Van Belkom beschikt bovendien zelf over mensen die ongepaste mensen uit groepen kunnen verwijderen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

De sluitingstijden voor horeca in Dordrecht moeten:

  • Blijven zoals het nu is. Het is prima zo. (39%)
  • Alleen de sluitingstijden in het centrum loslaten en ondernemers zelf laten bepalen. (13%)
  • Alleen horeca buiten het uitgaanskerngebied twaalf keer per jaar de kans geven later dan 00.00 uur open te zijn. (11%)
  • Zowel sluitingstijden centrum loslaten als horeca buiten de kern meer ruimte geven. (37%)
971 stemmen