Brandweer rukt voorlopig voor de laatste keer uit vanaf Oranjepark in Dordrecht

VIDEOVoor een laatste keer rukken de mannen van de Dordtse brandweer vandaag uit vanaf de oude locatie aan het Oranjepark. De komende jaren gebeurt dat vanaf een nieuw onderkomen aan de Noordendijk.

De laatste verhuiswagen is bepakt en de brandweerauto’s staan in de startblokken voor het vertrek naar de nieuwe thuisbasis aan de Noordendijk... Dan gaan de piepers af: buitenbrand aan het Wilgenbos. Het officiële verhuismoment loopt ietwat vertraging op, maar al snel zijn de brandweermannen weer terug op het terrein. ,,Dat was het dan. Voorlopig de laatste oproep vanaf hier’’, concludeert één van hen terwijl hij zijn helm afzet.

De tijdelijke verhuizing is nodig omdat de brandweer een nieuw, kleiner onderkomen krijgt op het Oranjepark. ,,De kazerne is te groot voor de post die er nu nog zit. Vroeger zaten hier veel meer mensen, ook het kantoorpersoneel’’, zegt hoofdofficier Peter Schot van de regionale brandweer. ,,En het gebouw is zo verouderd dat er teveel reparaties nodig zijn om in dit gebouw te kunnen blijven.’’

Bouwplannen

Op het terrein van de oude kazerne komt een klein hofje met woningen en een gebouw met appartementen. Wanneer de brandweer precies terug kan keren is afhankelijk van die bouwplannen. Naar verwachting is dat in 2021.

Schot geeft toe deze oude, vertrouwde plek te gaan missen. ,,Ik ben hier 37 jaar geleden begonnen als brandwacht. Ik denk dat iedereen de nostalgie wel zal missen.’’

In het nieuwe onderkomen heeft de brandweer niets te klagen. Voor iedere brandweerman is er een luxe loungestoel in de huiskamer. ,,Want ja, ze zitten niet graag met z’n allen op één bank’’, grapt Rick Wolterink van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid tijdens een rondleiding door het gebouw. Dan is er ook nog een uitgebreide fitnessruimte, keuken, douches en slaapkamers. ,,Er zijn drie ploegen, dus ze delen de kamers met z’n drieën. Ze hebben hier allemaal een eigen kussen, eigen topmatras en een eigen kast’’, demonstreert Wolterink. Zo kunnen de teams uitgerust aan het werk.

Volledig scherm
© Rinie Boon

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht