Volledig scherm
Vaccinatie. © ANP

Breng prikken ter sprake vóór geboorte

De Dienst Gezondheid en Jeugd gaat mogelijk met verloskundigen in Molenwaard in gesprek, opdat zij ouders in spe kunnen gaan voorlichten over het nut en de noodzaak van vaccineren. Dat is één van de maatregelen die Molenwaard aankondigt om het aantal vaccinaties tegen ziekten als mazelen op te krikken.

Het voorlichten van ouders in spe is één van de mogelijkheden, laat Molenwaard weten in een antwoord op vragen van de PvdA-fractie. De Dienst Gezondheid & Jeugd bevestigt dat, maar laat weten dat het nog een pril plan is. ,,Er zijn nog geen afspraken over gemaakt, dus er is nog geen invulling aan gegeven. Dat zou in overleg met de gemeente Molenwaard in 2018 eventueel kunnen gebeuren. Het is iets nieuws, en samen met verloskundigen moet dan worden gekeken welke rol zij hierin zouden kunnen hebben.''

Norm

Het college van Molenwaard verdeelt mensen die hun kind niet laten vaccineren in twee groepen: 'gemoedsbezwaarden' en 'kritische prikkers'. Die eerste groep, ouders die vanwege hun geloof vaccinaties weigeren, was er altijd al en neemt in omvang af. De tweede groep, die om andere redenen niets ziet in vaccinaties, groeit.

Juist die laatste groep moet beter worden voorgelicht, zo stelde ook de Dienst Gezondheid & Jeugd vorige week in deze krant. De PvdA-fractie in Molenwaard wilde daarop van het college weten wat het gaat doen om te zorgen dat alle kernen van Molenwaard in ieder geval de norm (95 procent van de kinderen ingeënt) weer halen. Overigens ligt de gemiddelde vaccinatiegraad in heel Zuid-Holland Zuid - en in veel Nederlandse gemeenten - onder die norm.

Module

Naast de mogelijke voorlichting door verloskundigen volgen er meer maatregelen. Zo heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor professionals in het hele land een 'module' ontwikkeld om om te gaan met kritische prikkers. Ook alle artsen en verpleegkundigen in de jeugdgezondheidszorg in Molenwaard gaan die module volgen.

Molenwaard gaat jaarlijks de vaccinatiegraad per voormalige gemeente in kaart brengen, zodat gericht actie kan worden ondernomen. De verschillen zijn groot, aldus het college. 'De oude gemeente Liesveld heeft een vaccinatiegraad van boven de 95 procent.'

Molenwaard benadrukt dat het van groot belang is dat de gemiddelde vaccinatiegraad stijgt om de kans op een uitbraak van bijvoorbeeld mazelen te verkleinen.

Vorig jaar stelde de rijksoverheid al twee miljoen euro beschikbaar om personeel in de zorg te leren hoe ze het gesprek met bezorgde ouders aan kunnen gaan.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Prima als de maximale snelheid op de N3 wordt verlaagd naar 80

  • Mee eens (53%)
  • Niet mee eens (47%)
2253 stemmen