Volledig scherm
Arno Brok © anp

Brok vraagt Plasterk om wet tegen veelschrijver

DordrechtEen anti-misbruikartikel in de Wet openbaarheid van bestuur is de enige manier om de gemeente Dordrecht geen schade meer te laten lijden door veelschrijvers als Mustafa Karasahin. Dat schrijft burgemeester Brok aan minister Plasterk.

De burgemeester zat onlangs bij de directeur-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan tafel om de zaak te bepleiten en heeft binnenkort overleg met de minister. Aanleiding tot de verhevigde lobby is een recente uitspraak van de rechtbank in Rotterdam.

Die gaf de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid geen toestemming 'bezwarentijger' Karasahin te gijzelen omdat dit laatste redmiddel geen soelaas biedt. De gemeente ging er van uit dat Karasahin tijdens zijn gijzeling geen brieven aan Dordrecht schrijft. Nadat hij een maand geleden vrij kwam schreef hij al weer 89 brieven. Vorig jaar schreef hij in totaal 1200 brieven, verzoeken en bezwaarschriften.

In 2014 deed hij onder meer 118 keer een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur, bijna drie keer zo veel als alle andere Dordtenaren samen. Ook diende hij toen 293 bezwaarschriften in. Zijn stadgenoten hielden het bij 139 stuks.

Vinger
De gemeente moet elke brief bekijken, ook al heeft de rechter meermalen uitgesproken dat de veelschrijverij onrechtmatig is. Dat heeft de gemeente al 1,24 miljoen euro aan personeelslasten gekost, aldus Brok. In veel gevallen moet de gemeente Karasahin een boete betalen als ze niet op tijd reageert. Brok vraagt om opheffing van die boete-regeling.

In zijn brief aan de minister trekt hij de vergelijking met Hans Brinker, die het land gered zou hebben door zijn vinger in de dijk te steken: ,,Eén man kan het systeem niet redden. Nu zien we het omgekeerde verschijnsel: hoe één persoon een overheidssysteem ernstige schade toe kan brengen. Niet door een gat in de dijk, maar door een maas in de wet. Wij doen een dringend beroep op u om dit gat te dichten.''

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten steunt Brok. Die noemt de zaak van Karasahin extreem, maar stelt dat misbruik van de Wet openbaarheid van bestuur zeker niet uniek is. Zo kregen gemeenten verzoeken om overzichten van het aantal dodelijke ongevallen tussen 1900 en 1910, van alle gemeentelijke betalingen aan energiebedrijven sinds 1985 en van het aantal hele en halve stoeptegels in de gemeente, met aparte vermelding van het aantal losliggende en omhoogstaande tegels en klinkers.

Overigens is de minister allang bezig met een wet die aan de nood van Dordrecht tegemoet komt. De behandeling ligt stil vanwege weerstand in de Tweede Kamer. Die vreest misbruik van nieuwe regels

In samenwerking met indebuurt Dordrecht