Volledig scherm
De eendenplas in de Gorcumse Haarwijk. © AD

Broodcontainer voorkomt overgewicht bij eenden

De speciale afvalcontainer voor oud brood bij de Anne Frankschool in de Gorcumse Haarwijk blijkt een schot in de roos. Ongedierte blijft weg en overgewicht wordt voorkomen.

Overtollig brood belandt niet meer langs de waterkant waar ratten zich er tegoed aan doen. ,,We hebben de laatste maanden geen enkele melding van ongedierte meer gehad,'' zegt een woordvoerder van de gemeente.

Omwonenden van de Eendenplas overvoerden de watervogels veelvuldig. Niet alleen sneetjes brood, maar ook aardappelen en andere groenten werden veelvuldig langs de plas gegooid. Woerden die te veel aten, kregen onbedwingbare driften en vielen de vrouwtjeseenden lastig. Soms zelfs op zo'n agressieve manier dat die letterlijk kopje onder gingen en verdronken.

Volledig scherm
In deze bak kan brood worden gedoneerd. © Gemeente Gorinchem
Quote

We hebben de laatste maanden geen enkele melding van ongedierte meer gehad

Woordvoerder gemeente Gorcum

Goede bedoelingen
,,Bewoners voeren die beesten met alle goede bedoelingen. Een deel  heeft er bovendien vanuit geloofsovertuiging moeite mee om eten weg te gooien,'' legt de gemeentewoordvoerder uit. ,,Vooral dat laatste is voor ons reden geweest om de broodbak te introduceren.''

Schapen
Een boer met een landje aan de Haarweg haalt de bak nu wekelijks meerdere keren leeg. De inhoud voert hij aan zijn beesten, waaronder schapen en kippen. Na de plaatsing van de broodcontainer, oktober vorig jaar, zorgde reinigingsdienst Waardlanden in eerste instantie voor het legen ervan. Maar de boer nam die klus al snel over.

Watervogels
,,We weten niet of die bak altijd helemaal vol zit. Maar de watervogels krijgen in elk geval minder te eten,'' aldus de woordvoerder. ,,We hebben vooralsnog geen plannen om de bakken elders in Gorinchem ook te plaatsen. Daar is de overlast niet zo groot als in de Haarwijk.''

Andere regiogemeenten waarschuwen hun bewoners ook regelmatig tegen het overvoeren van eenden. Zo trok Werkendam eind vorige maand nog aan de bel.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

Moet Dordrecht een standbeeld van Willem van Oranje krijgen?

  • Ja, hij is nou eenmaal een belangrijk persoon geweest in de Dordtse historie (46%)
  • Nee, het is niet te rijmen met het beeld van de gebroeders De Witt (35%)
  • Laat alle Dordtenaren zich maar uitspreken in een referendum (19%)
1189 stemmen